We gebruiken geen apparaat zo veel en zo intensief als onze smartphone. Waar veel mensen hun computers echter streng beveiligen, laat de bescherming van smartphones doorgaans nogal te wensen over. Dit zijn vijf belangrijke fouten die ervoor zorgen dat veel telefoons onveilig zijn:
Geen antivirus voor smartphones
Na decennia van voorlichting en waarschuwing zijn we ons eindelijk bewust van de gevaren op het internet. De meeste computers zijn vandaag de dag dan ook beveiligd met een virusscanner. Veel mensen beseffen zich echter niet dat smartphones net zo kwetsbaar zijn voor malware als desktops en laptops. Een groot deel van de smartphones heeft daardoor nog steeds geen goede antivirus, terwijl het apparaat wel de hele dag verbonden is met het internet en gebruikt wordt voor belangrijke e-mails, online aankopen en internetbankieren. De eerste stap om uw smartphone te beveiligen is dan ook het installeren van antivirus voor Android of iOS. Vaak is het mogelijk om antivirus software aan te schaffen waarmee u zowel uw computer als smartphone kunt beveiligen.
Eenvoudige wachtwoorden
De eerste beveiligingslaag van uw mobiele telefoon is doorgaans het wachtwoord. Zowel om de telefoon zelf te ontgrendelen als om apps en e-mailaccounts te openen heeft u (als het goed is) een wachtwoord nodig. Veel mensen gebruiken echter slappe wachtwoorden en gebruiken hetzelfde password bovendien voor meerdere accounts. Op deze manier is het voor hackers natuurlijk een fluitje van een cent om uw accounts binnen te dringen. Gebruik daarom altijd sterke wachtwoorden en gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Een passwordmanager kan u hierbij helpen.
Openbare WiFi
Openbare WiFi-netwerken zijn per definitie onveilig. Cybercriminelen kunnen eenvoudig nep-netwerken opzetten en deze gebruiken om uw smartphone te hacken. Vaak doen zij dit met het doel gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en inlognamen te bemachtigen. Het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum raadt dan ook af openbare WiFi-netwerken te gebruiken. Als u echt net anders kan, maak dan in ieder geval gebruik van een Virtual Private Network (VPN).
Ingelogd blijven en automatisch invullen
Gemak dient de mens. Het automatisch laten invullen van formulieren is natuurlijk erg makkelijk. Helaas bewaren de formulieren ook gevoelige gegevens. Wanneer iemand uw telefoon bemachtigt is het voor deze persoon wel erg eenvoudig om deze gegevens te bemachtigen, vooral als u overal ingelogd blijft.
Beveiligingsupdates negeren
Virussen en malware maken steevast gebruik van gaten in de beveiliging. Wanneer een softwareontwikkelaar een beveiligingslek ontdekt, dichten zij dit vrijwel altijd met updates. Zolang u uw systeem dus up-to-date houdt, loopt u weinig gevaar. Helaas negeren veel mensen de beveiligingsupdates. Ook gebruikt men regelmatig besturingssystemen waarvoor geen updates meer worden uitgebracht.