Kortingsactie
Cybersecuritytips voor de vakantie

6 cybersecurity tips voor de vakantie

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Op reis gaan brengt helaas enkele risico’s met zich mee op het gebied van cybersecurity. Waar moet u op letten als u op vakantie gaat? Met deze 6 cybersecurity tips voorkomt u dat u het slachtoffer wordt van hackers of andere internetcriminelen.

Tip 1: Let op bij het boeken

Er zijn steeds meer booking scams waarmee oplichters jaarlijks miljarden euro’s buitmaken. Veel fraude vindt plaats door middel van nepwebsites van luchtvaartmaatschappijen en boekingssites; u denkt een mooie reis te boeken, maar maakt in werkelijkheid geld over naar cybercriminelen. Ook proberen hackers via fake websites belangrijke persoonlijke gegevens te bemachtigen.

Kijk daarom allereerst goed naar de url van de website. Zodra die vreemd of onlogisch is, dient u op uw hoede te zijn. Kijk ook of de site een https-protocol gebruikt. Wees daarnaast voorzichtig met vergelijkingssites en andere boekingssites van derden. Als u dergelijke sites gebruikt, kijk dan altijd eerst of u betrouwbare reviews kunt vinden. Betrouwbare reisorganisaties in Nederland zijn doorgaans aangesloten bij de ANVR. Voor extra zekerheid is het verstandig reserveringen te betalen met uw creditcard.

Boekt u een accommodatie via sites als Airbnb? Zorg dan dat u communiceert en betaalt via de website. Zodra een verhuurder de aanbieding op een andere manier met u wil bespreken of u vraagt om direct geld over te maken, is er iets niet in de haak.   

Neem een VPN

Wanneer u op vakantie gaat, maakt u constant gebruik van onbekende netwerken of de Wi-Fi in hotels en restaurants. Vooral openbare netwerken worden veel gebruikt door hackers om u te bespioneren en belangrijke gegevens te bemachtigen. Een Virtual Private Network (VPN) is een eenvoudige manier om te voorkomen dat u wordt gehackt. De VPN versleutelt de data die u deelt met alle verbonden netwerken. Daarnaast is het een handig middel om geo-restricties te omzeilen als u in het buitenland op vakantie bent.

Zet Bluetooth uit

Behalve via (openbare) netwerken kunnen hackers ook Bluetooth gebruiken om controle over uw apparaten te krijgen. Zelfs als u een VPN heeft, kunt u gehackt worden via Bluetooth. Daarom is het verstandig Bluetooth uit te schakelen als u op vakantie bent.

Update alle software

Verouderde software maakt uw apparaten gevoelig voor malware. Cybercriminelen gebruiken de ‘deurtjes’ in de verouderde software om uw systeem te hacken. Daarom is het belangrijk om al uw software te updaten, helemaal als u op vakantie gaat. Op reis bent u immers extra gevoelig voor internetfraude.

Installeer antivirus

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw apparaten vrij zijn en blijven van malware is een goede antivirus. Vooral als u op vakantie gaat en vaak gebruikmaakt van onbekende netwerken is een antivirus erg belangrijk. Bovendien herkent de antivirus software phishing-websites.

Installeer antidiefstal-software

Zakkenrollers vormen een klassiek gevaar op vakantie. Wanneer dieven uw smartphone bemachtigen, zijn de risico’s niet te overzien. Veel apps maken namelijk gebruik van gevoelige informatie zoals gekoppelde creditcardgegevens. Met antidiefstal-software kunt u uw smartphone op afstand vergrendelen, wissen en kunt u zien waar uw telefoon zich bevindt. De meeste internet security suites beschikkend over een antidiefstal-software.