Kortingsactie
Backup Software en Cloud Backup

Back-up in cloud of op externe harde schijf

De enige manier om er zeker van te zijn dat u nooit belangrijke bestanden kunt verliezen, is door een back-up te maken van uw harde schijf. Wanneer u back-ups wilt maken van uw bestanden, heeft u grofweg twee mogelijkheden: u kunt uw bestanden opslaan in een digitale cloud of op een externe harddrive. Wat zijn de voor- en nadelen van beide mogelijkheden?

Cloud

Een cloud is simpel gezegd een online opslagruimte. Er zijn tegenwoordig tal van cloud-diensten die u de mogelijkheid bieden uw bestanden op te slaan. Vaak is het gebruik van een cloud tot een bepaalde hoeveelheid gigabytes gratis, daarna dient u ervoor te betalen. Hoe meer opslagruimte u kiest, hoe goedkoper het gebruik relatief wordt. U betaalt het abonnement per maand of per jaar.

Het grote voordeel van de cloud is dat deze altijd en overal beschikbaar is, zolang u maar internetverbinding heeft. Daarnaast kunt u de cloud bereiken via verschillende soorten apparaten zoals uw computer, tablet of smartphone en makkelijk onderling bestanden uitwisselen. Een van de nadelen is dat de uploadsnelheid afhankelijk is van de snelheid van de internetverbinding. Daarnaast geeft u de beveiliging van de opslag uit handen aan een derde, hoewel u tegenwoordig vaak wel de mogelijkheid heeft uw bestanden te versleutelen.

Externe harddrive of NAS

U kunt een externe harde schijf op ieder moment aankoppelen en een back-up maken van uw bestanden. Het voordeel is dat u slechts eenmaal een bedrag uitgeeft voor de externe harddrive, eventuele back-up software en daarna geen kosten meer heeft. Een externe harde schijf heeft genoeg ruimte en het maken van een back-up gaat relatief snel.

Het nadeel is dat u de harde schijf altijd fysiek bij u dient te hebben en moet aankoppelen. Daarnaast kan een harde schijf stuk gaan. U kunt hem laten vallen, er water overheen gooien of hem per ongeluk loskoppelen als hij aan het schrijven is, waardoor u uw bestanden alsnog kwijt kunt raken.

Om geautomatiseerd een back-up te maken van uw bestanden kunt u kiezen voor back-up software. Met een goede back-up software kunt u eenvoudig uw volledige computer backuppen en herstellen na een virus of systeem crash. Daarnaast beschikt deze software vaak over interessante functies als versie beheer.

Het voordeel van een NAS (Network Attached Storage) is dat u deze al op een andere/veilige locatie kunt plaatsen. Een NAS biedt vaak de optie tot het automatisch maken van een back-up. Zo heeft u er weinig omkijken naar, terwijl u data wel veiliggesteld wordt.