Kortingsactie

Banken verplichten antivirus software

Banken verplichten antivirusBanken verplichten antivirus software

De consument krijgt een grotere verantwoordelijkheid als het gaat om fraude met internet bankieren. Grote banken zoals ABN Amro, Rabobank en ING stellen het gebruik van een “up to date” virusscanner, in de toekomst, verplicht. Als cybercriminelen uw bankrekening beroven door middel van phishing of malware, en uw virusscanner is verouderd kan dit al een reden zijn dat, na gebleken fraude, uw geld niet vergoed wordt door de banken.

Afgelopen week is bekend gemaakt dat er in 2012 ruim 11.000 Nederlanders slachtoffer zijn geworden van phishing. Phishing en malware die puur gericht zijn voor het plunderen van bankrekeningen. Dit kost de banken in 2012 ruim 35 miljoen euro.

Eisen

In de algemene voorwaarden van verschillende banken is opgenomen dat het gebruik van een virusscanner en firewall verplicht is. Naast antivirus is het verplicht om te werken met een legaal besturingssysteem en dient alle software up to date te zijn.

Alleen antivirus software is niet genoeg, de gebruiker heeft daarnaast een verplichte inlogfrequentie. Elke bank heeft in zijn algemene voorwaarden vermeld staan dat gebruikers regelmatig moeten inloggen om te kijken of de transacties kloppen. Doe u dit niet, dan loopt u het risico dat banken de verantwoording leggen bij de gebruiker en draait u zelf voor de eventuele financiële schade op.

Zakelijk bankieren

Zakelijke klanten die met betaalmiddelen werken zoals iDEAL zijn verplicht om de meest recente antivirus, antispyware en firewall software geïnstalleerd te hebben.