De feestdagen breken weer aan en daar horen veel cadeaus bij. Tegenwoordig worden de cadeaus steeds vaker online aangeschaft. Het gemak van achter je computer een bestelling doen, zonder dat je de drukte in hoeft en met zijn allen op hetzelfde cadeau zit te azen, biedt de consument veel gemak.
Koopjesjager
We besparen graag op onze aankopen en als Nederlandse koopjesjager struinen we het internet af naar de meest voordelige prijzen. Vooral het overgewaaide Amerikaanse Black Friday is een trigger voor onze hersenen. We willen natuurlijk de mooiste cadeaus voor onze kinderen met Sinterklaas en Kerst, maar de prijzen beperken ons daarin. Met een fantastische aanbieding, trekken we snel onze portemonnee, zodat we de aflopende voorraad voor zijn.
De toename in online shoppen tijdens de feestmaanden zorgt ook voor een toename in de aanmaak van het aantal fake websites en daarmee ook het aantal slachtoffers. We willen je hiervoor waarschuwen. Het risico? Via deze ongure webshops kan je veel geld afhandig worden gemaakt. Je bestelt een product via een ongure website en vervolgens blijft de levering uit. Honderden consumenten worden hier tijdens de feestdagen slachtoffer van.
Let op!
Vorig jaar ondernam de Politie 400 keer actie tegen malafide webshops. Voor 2019 worden er 47.000 meldingen voor online oplichting verwacht. Voor ongeveer €200 wordt de consument die hier slachtoffer van wordt, opgelicht.
Deze vorm van criminaliteit loont steeds meer. Dat komt doordat de criminelen de websites steeds professioneler opzetten, waardoor het steeds moeilijker voor de consument wordt om dit soort websites te herkennen. Wat kun je hiertegen doen?
- Verdachtmaking: is de aankoopprijs bijna te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook het geval. De prijs is het eerste signaal dat er misschien iets niet in de haak is.
- Google: wil je een aankopen doen, zorg ervoor dat je de website eerst Googelt. Vaak vind je snel genoeg reviews over de website of wordt er in fora aangegeven of je beter wel of niet via deze webshop je bestelling kan plaatsen.
- Creditcard: betaal met de creditcard. Als achteraf blijkt dat het om een malafide webshop ging, is de kans groter dat de creditcardmaatschappij het geld terugstort.
- Net opgericht? Kijk ook hoe lang het bedrijf actief is. Is de webshop net opgericht, dan moeten bij jou ook de alarmbellen afgaan.
Wees alert
De Politie doet haar best om dit soort websites op te sporen en te verwijderen. Toch is het belangrijk dat jezelf alert blijft, onderzoek doet en je niet laat verleiden door tijdsdruk, voorraad informatie en tijdelijke aanbiedingen!