Kortingsactie
Wat is cryptojacking

Wat is cryptojacking

Cryptocurrency – vooral de Bitcoin – lijken aan een onstuitbare opmars bezig. Dit zorgt er echter ook voor dat fraude rond Bitcoins steeds lucratiever wordt en ook hackers er steeds meer aan doen om Bitcoins te bemachtigen. Een van de laatste trends is cryptojacking. Wat is cryptojacking precies, hoe schadelijk is het en hoe kunt u voorkomen dat u het slachtoffer wordt van cryptojacking?

Wat zijn cryptovaluta?

Om te begrijpen wat cryptojacking precies is, is het belangrijk om eerst duidelijk te maken wat cryptocurrency zoals Bitcoins precies zijn en hoe deze gewonnen worden. Kortgezegd is de Bitcoin, de bekendste cryptomunt, een decentrale digitale munt. Dit betekent dat er geen tussenkomst van banken aan te pas komt. Betalingen met de Bitcoin worden direct van persoon naar persoon gedaan.

Alle transacties met Bitcoin worden bijgehouden in een logbestand dat de blockchain wordt genoemd. De chronologisch aan elkaar geregen blocks bevestigen iedere transactie, zodat er een grootboek ontstaat dat door software van de gebruikers geraadpleegd kan worden om te zien of een transactie legitiem is. Voor het bijhouden van de blockchain is veel rekenkracht nodig van computers of andere hardware. Omdat de blockchain constant groeit, is er bovendien telkens meer rekenkracht nodig.

Degenen die rekenkracht leveren maken kans op de Bitcoins die als beloning worden vrijgegeven. Telkens wanneer er een block is ontdekt, krijgt de ontdekker een aantal Bitcoins. Het leveren van rekenkracht wordt daarom ook wel mining genoemd. Inmiddels is de moeilijkheidsgraad voor het ontdekken van een block zo groot dat er steeds meer rekenkracht voor nodig is. Het is dan ook weinig zinvol om met een enkele computer Bitcoins te minen. Dat is waar crytpojacking komt kijken.

Wat is cryptojacking?

Bij cryptojacking wordt uw computer gekaapt en zonder dat u het weet gebruikt om (voor iemand anders) Bitcoins te minen. Dit zorgt ervoor dat uw computer trager wordt en meer stroom verbruikt. Cryptojacking vindt vooral plaats door op de achtergrond scripts te laten draaien terwijl u websites bezoekt. U kunt cryptojacking herkennen doordat uw computer of laptop opeens erg hard lijkt te moeten werken, terwijl u geen zware programma’s draait. Uw computer wordt bijvoorbeeld warm en maakt een blazend geluid.

Hoe voorkomt u cryptojacking?

Met een goede virusscanner voorkomt u dat uw systeem ongemerkt gebruikt wordt om Bitcoins te minen. De antivirus herkent de scripts die worden gebruikt en zorgt ervoor dat deze worden geblokkeerd. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een add-blocker die ervoor zorgt dat deze scripts worden geblokkeerd.

Heeft deze techniek ook iets positiefs?

Cryptojacking is de illegale vorm van deze techniek. Men maakt ongevraagd gebruik van resources op uw computer. De techniek op zichzelf kan ook in een positieve en legale vorm gebruikt worden.

Stel u bezoekt een websites waar u normaal voor moet betalen. Deze website zou u kunnen vragen om een klein beetje rekenkracht van uw computer/processor te mogen gebruiken. In ruil daarvoor kunt u gratis gebruik maken van de website. Of in ruil voor deze rekenkracht krijgt u geen vervelende pop-ups of andere reclame.