Kortingsactie

CryptoLocker ransomware in e-mail bijlages

CryptoLocker ransomwareCryptoLocker ransomware in e-mail bijlages

Sinds enkele weken is een nieuwe ransomware variant in omloop. Deze zeer agressieve variant verspreid zich voornamelijk in besmette e-mail bijlages. Deze besmette e-mail berichten doen zich voor als voice mail berichten en niet betaalde rekeningen. Op het moment dat een gebruiker de bijlagen van valse e-mail berichten opent wordt de computer besmet met CryptoLocker.

CryptoLocker is een nieuwe ransomware/malware variant die bestanden zoals foto’s, video’s, documenten en overige bestanden blokkeert en versleuteld. Door deze versleuteling zijn bestanden niet meer te openen. Microsoft heeft laten weten dat inmiddels ruim 34.000 computers, sinds september van dit jaar, besmet zijn.

Betalen

Als het slachtoffer toegang wil krijgen tot zijn of haar bestanden moet deze betalen. DOE DIT NIET! Als gebruikers betalen gaat de cybercrimineel er met uw geld vandoor. Daarnaast heeft de betaling geen zin omdat de bestanden versleuteld blijven.

Advies

Het belangrijkste advies is dat uw computer van een goede antivirus software voorzien is. Verschillende antivirus bedrijven bieden al bescherming tegen deze nieuwe ransomware. Daarnaast is het zeer belangrijk regelmatig een systeemherstel punt te maken van uw gehele computer. Ook dient u met regelmaat een backup te maken van alle bestanden en de netwerkschijven. Losse bestanden en netwerkschijven zijn namelijk niet te herstellen met een Systeemherstel!

Wij adviseren de backup software van Acronis. Acronis True Image 2014 is backup software waarmee u zeer eenvoudig een volledige back-up (Image) kunt maken van alle bestanden, mappen en programma’s op uw computer. Met deze software/opstart cd maakt u in enkele stappen een 1 op 1 kopie van al uw data op uw computer.

Blijf altijd alert en klik niet zomaar op vreemde links in een e-mail.