Kortingsactie

Dagelijks 350 duizend nieuwe soorten malware

Ieder jaar komen er honderden miljoenen nieuwe schadelijke softwareprogramma’s (malware) bij. Dat blijkt uit gegevens van de website AV-test, die antivirusprogramma’s test en gegevens over malware verzamelt. Dagelijks registreert AV-test zo’n 350 duizend nieuwe malware programma’s.

Totaal

Op dit moment staan er bijna 837 miljoen soorten malware geregistreerd in de database van AV-test. Dat is een toename van ongeveer 117 miljoen virussen ten opzichte van vorig jaar, toen er volgens AV-test zo’n 720 miljoen malware programma’s in omloop waren. De kans dat u het slachtoffer wordt van malware blijft dus gestaag toenemen. De kans hierop kunt u verkleinen! Zorg voor een up-to-date besturingssysteem, daarnaast mag een goede virusscanner, op uw Windows, MacOS of Android, niet ontbreken. Op de gevoegde link vindt u een overzicht van de beste virusscanner van dit moment.

De afgelopen tien jaar is de hoeveelheid malware die uw systeem bedreigt exponentieel gestegen. In 2009 waren er ongeveer 29,5 miljoen schadelijke softwareprogramma’s. Drie jaar later, in 2012, was dit aantal al gegroeid tot bijna honderd miljoen (99,71 miljoen). Tussen 2012 en 2018 vermenigvuldigde het aantal malware programma’s zich tot ver boven de 800 miljoen.

Miljoenen malware programma’s per maand

De afgelopen twee jaar kwamen er iedere maand dus een hoop nieuwe vormen van malware bij. Het hoogtepunt lag in november 2017, toen er in een maand 17,45 miljoen nieuwe soorten malware werden ontdekt. Gemiddeld werden er tussen oktober 2017 en oktober 2018 iedere maand gemiddeld 12,65 miljoen nieuwe vormen van malware geregistreerd.

Windows nog altijd het meest bedreigd

De kans dat uw Windows-systeem het slachtoffer wordt van malware is veruit het grootst. In 2015 werden er bijna 69 miljoen nieuwe soorten malware voor Windows ontdekt. Dit was het jaar dat de meeste nieuwe virussen voor Windows opdoken. Het jaar erop daalde het aantal nieuwe malware programma’s tot ruim 50 miljoen, maar de afgelopen twee jaar kwamen daar telkens ongeveer 65 miljoen nieuwe schadelijke programma’s voor Windows bij.

Ontwikkeling Windows malware

Toename van Android malware stagneert

Ook voor Android komen er ieder jaar miljoenen nieuwe malware programma’s bij. De toename van Android malware lijkt echter te stagneren. In 2016 en 2017 werden er jaarlijks namelijk meer dan 4 miljoen (4,34 miljoen en 4,51 miljoen) nieuwe soorten malware voor Android ontdekt. Dit jaar kwamen daar tot dusver minder dan 3 miljoen (2,84 miljoen) nieuwe registraties bij.

Ontwikkeling Android malware

Opmars van MacOS malware

Voor MacOS zijn er veel minder malware programma’s in omloop. Het aantal schadelijke softwareprogramma’s voor Mac stijgt echter in rap tempo. Werden er in 2015 slechts 782 nieuwe soorten malware voor Mac ontdekt, dit jaar werden er honderd keer zoveel nieuwe malware programma’s voor Mac opgenomen in de database van AV-test: ruim 77 duizend.

Ontwikkeling MacOS malware Toename