Hackers, ransomware en phishing: de meeste internetgebruikers hebben ervan gehoord en proberen hun systeem zo goed mogelijk tegen de gevaren van het internet te beschermen. Wat veel mensen echter niet weten is dat computers niet de meest kwetsbare apparaten vormen. Welke apparaten zijn het meest gevoelig voor cyberaanvallen?
Smart apparaten
Veel internetgebruikers denken dat een desktop, laptop of anders een smartphone of tablet het meest gevoelig is voor malware en hackers. Dit zijn echter de apparaten die over het algemeen het best beschermd zijn tegen kwaadaardige software en inbraken. Veel mensen maken gebruik van een virusscanner op deze apparaten en bovendien worden updates van de software vaak automatisch aangeboden.
Welke apparaten lopen dan wel een groot risico op een cyberaanval? Dit zijn de apparaten die we over het algemeen minder met het internet associëren, zoals televisies, automatische systemen, slimme koelkasten en apparaten in de auto. Veel van deze apparaten zijn tegenwoordig met het internet verbonden en vormen daardoor een ‘ingang’ voor cybercriminelen.
Geen automatische updates
Waarom zijn deze slimme apparaten zo kwetsbaar? Dat komt vooral doordat het up-to-date houden van de software meer moeite kost. Het gebeurt vaak niet automatisch en veelal dient u de software handmatig te downloaden op de website van de fabrikant. Dit schiet er voor veel gebruikers al snel bij in.
Geen antivirus
Daarnaast hebben veel smart devices niet de beschikking over antivirus. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een antivirus te installeren op een slim koffiezetapparaat of een slimme koelkast. Dit zorgt ervoor dat dergelijke apparaten een makkelijker doelwit vormen voor criminelen. De apparaten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in een botnet of als ingang om het systeem binnen te dringen en andere apparaten binnen het netwerk te kapen of te infecteren met kwaadaardige software.
Wat kunt u doen?
Zorg ervoor dat alle apparaten beschikken over de laatste updates. Dit kan wat moeite kosten, maar vermindert het risico op malware en inbraken sterk. Daarnaast is het raadzaam om uw netwerk zorgvuldig in te stellen, te voorzien van een WPA2-encryptie en sterke wachtwoorden. Ook is het belangrijk om andere apparaten in het netwerk zo goed mogelijk te beveiligen met antivirus software zodat deze goed beveiligd zijn in het geval hackers toch weten binnen te dringen op andere apparaten in het netwerk.