Kortingsactie
deepfake

Deepfake – Het gevaar van de toekomst!

Deepfake soms ook wel is DiepNep genoemd. Zijn met name nep video’s die niet te onderscheiden zijn van echte video’s. Door middel van kunstmatige intelligentie (artificiële intelligentie) worden deze video’s gemaakt. In deze video’s lijkt het als of een persoon iets doet of iets zegt wat in werkeenheid nooit is gebeurd.

Deze video’s zijn zeer geloofwaardig en het gevaar zit hem in het feit dat wij als mens uiteindelijk niet meer in staat zijn om video’s van echt of nep te onderscheiden.

Wetgeving

Er zijn al diverse staten die met wetgeving bezig zijn om onderdelen van deepfake illegaal te maken. De vraag is alleen of dit genoeg is tegen cybercriminelen, waarschijnlijk niet!

Anti-fake Technologie

Hashes en blockchain

Gelukkig zitten beveiliging en antivirus bedrijven niet stil. Zo is er al anti-fake technologie in de maak. Er wordt gewerkt aan digitale vingerafdrukken in video’s. Die door middel van hashes en blockchain technologie het manipuleren van video’s moeilijker moeten maken.

Pixel patronen

Daarnaast wordt er gewerkt aan gezicht herkennende software die pixel patronen kan verbergen in een video. Zodat deepfake algoritmen langzamer werken en je kwalitatief slechte video’s krijgt. Deze video’s zijn vervolgens weer makkelijker te herkennen door het menselijke oog.

Hoe kunt u zelf deepfake herkennen.

  • Denk aan schokkerige bewegingen in de video.
  • Veranderingen van belichting of huidskleur in de video.
  • Ogen die niet knipperen of vreemd bewegen.
  • Mond, lippen en spraak die niet natuurlijk overkomen.

Helaas worden deze deepfakes beter en beter en kun je gedurende politieke verkiezingen meer deepfakes verwachten.