Kortingsactie

Diverse tips voor veilig internetbankieren

Geef internet criminelen geen kans!

In ons dagelijks leven is internet bankieren niet meer weg te denken. Dat is begrijpelijk; want betalingen doen of het saldo checken is tegenwoordig erg eenvoudig geworden. Toch is dit niet geheel zonder risico. Virussen zijn tegenwoordig zo geavanceerd dat ze uw internet browser kunnen manipuleren. Verder zijn phisingmails niet of nauwelijks van echt te onderscheiden en zijn ze niet meer weg te denken in het huidige internet. De verantwoordelijkheid ligt echter bij de gebruikers. Als u nalatig bent geweest loopt u het risico de schade niet vergoed te krijgen.

Windows XP; gebruik het niet voor Internet bankieren!

Waarschijnlijk bent u er van op de hoogte dat Microsoft gestopt is met het ondersteunen van Windows XP. Het is uw vrije keuze om gebruik te blijven maken van dit besturingssysteem. Echter gebruik XP niet om in te loggen op uw bankrekening. De risico’s zijn aanzienlijk en het is vragen om problemen. Daarnaast kan uw internetbank zien op wat voor besturingssysteem u zit. Gaat het dus fout, ook al gebruikt u een virusscanner, kunt u er vanuit gaan dat de bank de schade niet vergoed!

Wachtwoorden; gebruik verschillende en sterke wachtwoorden.

Gebruik een uniek en sterk wachtwoord om in te loggen op uw online bankrekening. Zorg ervoor dat het wachtwoord voorzien is van: Hoofdletters, kleine letters, leestekens en cijfers. Combineer dit tot een sterk en lang wachtwoord. Wij raden voor bankzaken aan om een wachtwoord van minimaal 14 karakters te hanteren. Tevens adviseren wij geen bekende namen of voor de hand liggende woorden te gebruiken. Zorg voor een uniek wachtwoord.

Antivirus, Internet Security of Totaal Security.

Naast een veilig wachtwoord en een up to date besturingssysteem is het noodzakelijk gebruik te maken van een goed antivirus pakket. Antivirus software is de minimale basis bescherming die uw computer nodig heeft! Deze beveiligings-software mag niet ontbreken op een computer. Internet- en Totaal Security zijn uitbreidingspakketten op de basis antivirus bescherming. Ze komen met extra features om u en uw computer beter te beschermen tegen kwaadwillenden!

Ook uw Apple heeft antivirus bescherming nodig!

Update het besturingssysteem.

Of u nu gebruik maakt van Windows of Apple, het is verstandig regelmatig te controleren of uw besturingssysteem up-to-date is. Normaliter staat het automatisch installeren van updates standaard ingesteld. Het kan geen kwaad om maandelijks te controleren of er nog updates voor uw computer beschikbaar zijn en of alles nog steeds automatisch goed verloopt.

Welke internet Browser is het meest geschikt.

Standaard staat uw computer op Windows Internet Explorer (Egde) geïnstalleerd. Het is een prima browser, echter deze browser wordt vaker misbruikt door kwaadwillenden dan andere browsers. Het is raadzaam om te kiezen voor Google Chrome of Firefox. Deze twee browsers zijn minder gevoelig voor kwetsbaarheden.

Veilige verbinding of niet?

Als je besluit om een online aankoop te doen controleer dan altijd of de betalingsgegevens over een beveiligde verbinding worden verstuurd. Dit doet u door te controleren of ‘http’ vervangen is door ‘https’ en of het slotje in de URL balk aanwezig is. In de meeste internet browsers kleurt de URL balk (gedeeltelijk) groen. Zie onderstaande afbeeldingen voor meer duidelijkheid:

veilig internetbankieren

Zoals u duidelijk kunt zien, bij de twee bovenstaande voorbeelden, wordt gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding.

Veilig netwerk of toch niet?

Gebruik tijdens het internetbankieren een veilig en betrouwbaar netwerk. Een open internet verbinding kan door andere gebruikers worden misbruikt. Vermijd dus “Open” / “Free” / “Gratis” WiFi spots. Deze kunnen eenvoudig afgeluisterd of gemanipuleerd worden. Zo denkt u veilig naar uw bankrekening te browsen en wordt ondertussen een phisting website aan u getoond. Hier vindt u meer informatie over veilig WiFi gebruik.

3G of 4G verbinding

Heb je een internet bundel bij de telefoon provider dan is het verstandig gebruik te maken van deze verbinding. 3G of 4G verbinding is een stuk veiliger en gaat rechtstreeks naar de telefoon provider.

VPN Verbinding

De meest veilige verbinding is een VPN (Virtual Private Network) verbinding. Uw computer maakt als het ware een dichte tunnel. De data die door deze VPN tunnel wordt verstuurd kan niet worden afgeluisterd. Extra informatie over VPN techniek en diensten vindt u hier.

Vertrouwt u het niet, bel uw bank!