Kortingsactie
Een veiliger thuisnetwerk

Een veiliger thuisnetwerk

De laatste jaren is de ontwikkeling van malware in een razend tempo gestegen. Dagelijks worden nieuwe hacks ontdekt. Het belang van Security bedrijven wordt met de dag groter. Grote bedrijven en overheidsinstellingen worden goed in de gaten gehouden, maar vergeet de beveiliging van jezelf niet! Ook thuis gebruikers zijn dagelijks het slachtoffer van Ransomware of identiteitsdiefstal.

Een veiliger thuisnetwerk; welke mogelijkheden zijn er?

Het thuisnetwerk is de afgelopen 10 jaar enorm veranderd. Zo hadden we in het verleden een aantal vaste apparaten in huis waarvan enkele verbonden waren met het internet. Tegenwoordig is het complete thuisnetwerk een dynamisch netwerk. We hebben niet alleen meer divices, zoals smartphones, tablets en laptops, die continu verbonden zijn met je eigen thuisnetwerk. Nee; tegenwoordig wisselen divices non-stop van veilige netwerken naar onveilige netwerken. Het risico is hierdoor, ten opzichte van 10 jaar geleden, drastisch toegenomen. Het (veilige) thuisnetwerk is eigenlijk een stukje geworden van het (onveilige) Internet netwerk.

Helaas gaat men in het gemiddelde thuisnetwerk niet verder dan een antivirus oplossing op een Windows computer. De gemiddelde Mac gebruiker acht het niet nodig om antivirus software op de Mac te installeren. Dat een Mac resistent is tegen virussen is natuurlijk de grootste lariekoek die er bestaat! Dit is de afgelopen jaren bij veel Mac gebruikers wel duidelijk geworden. Daarnaast zijn de meeste smartphones en ipads niet voorzien van security maatregelen.

Beveiliging in verschillende lagen (defense-in-depth)

Het is van groot belang dat apparaten die verbonden zijn met het internet beveiligd worden met een virusscanner. Denk aan de volgende apparaten die het thuisnetwerk regelmatig binnenkomen en verlaten: smartphones, tablets, ipads en latops.

Naast deze divices hebben steeds meer gebruikers een Network Attached Storage (NAS) in huis. Een NAS is een netwerk opslag om belangrijke foto’s, video’s en documenten in op te slaan. Ook deze apparaten lopen risico, ze staan in verbinding met internet of zijn zelfs van buiten af te benaderen. Het is dus van belang dat deze apparaten niet alleen up-to-date zijn en voorzien zijn van de laatste firmware. Het is aan te raden om ook deze apparaten te voorzien van antivirus software. Deze is vaak in de vorm van een app op het apparaat te installeren. Sommige leveranciers komen met een eigen antivirus oplossing gebaseerd op ClamAV. Dit open source product is echter niet meer dan schijn. Ons advies blijft om een antivirus software pakket aan te schaffen van een van de grote Security bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd.

Bitdefender Box / Norton Care WiFi router

We hebben in het verleden al een artikel geschreven over de Bitdefender Box. Deze is helaas nog niet te koop in Europa maar dit zit er wel aan te komen. De Bitdefender Box is een beveiligingskastje welke achter de internet router geplaatst wordt. Al het in- en uitgaande internet verkeer wordt door deze box gescand op virussen en overige malware.

Norton Care is een vergelijkbare internet router, die we allemaal in ons huis hebben staan. Deze router, van het beveiliging bedrijf Symantec, beschikt echter over extra opties. De Norton Care is voorzien van: antivirus, antispam, ouderlijk toezicht en URL filtering. De beveiligingslagen vullen elkaar goed aan. Het betreft GEEN vervanging van de softwarematige antivirus oplossing op het divice zelf.

Omdat er ook gewerkt wordt met USB sticks en CD/DVD’s is het van belang dat het apparaat zelf beschikt over een Security oplossing. Als de antivirus oplossing op het divice zelf faalt of een niet beveiligd divice komt toch op het netwerk, bijvoorbeeld een smartphones van een vriend of vriendin, wordt de dreiging alsnog opgevangen. Dit is de reden dat het voor specifieke malware, zoals ransomware, noodzakelijk is om beveiliging software op het divice zelf te installeren!

Update:15-08-2017
Norton Care WiFi router is vanaf 21-08-2017 leverbaar in de USA. We verwachten de Router na enkele maanden ook in Nederland. Introductie Video: Norton Care