Kortingsactie

Eigen verantwoordelijkheid ABN Amro Zakelijk.

ABN Amro ZakelijkEigen verantwoordelijkheid ABN Amro Zakelijk.

De zakelijke klanten van de bank ABN Amro hebben een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om internet bankieren. Gisteravond bij het televisie programma Kassa werd het verhaal verteld, en een filmpje uitgezonden, van een dansschool die de dupe is geworden van internet fraude.

Begin dit jaar wil de eigenaar van de dansschool een online transactie doen bij de bank ABN Amro. Tijdens het inloggen krijgt de gebruiker de melding dat er een technische storing is bij het internet bankieren. Vervolgens logt de klant uit en probeert nogmaals in te loggen bij de desbetreffende bank; op dat moment loopt haar scherm vast. De dansschool eigenaar sluit op dat moment haar computer af en probeert door middel van de ABN Amro app in te loggen op de zakelijke bank account. Op dat moment blijkt dat ruim € 5000,00 van het bank account is afgeschreven. De eigenaar doet meteen aangifte bij de politie en belt met de ABN Amro bank. De bank stort binnen een aantal dagen € 4500,00 terug op de zakelijke rekening. De bank geeft aan dat ze het overige bedrag niet meer terug konden traceren en zegt vervolgens niet aansprakelijk te zijn voor dit gedeelte van het bedrag.

Omdat de gebruiker een aantal keer de code had ingevoerd en er overduidelijk problemen waren met het internet bankieren, had de gebruiker alerter moeten zijn op een mogelijke besmetting met malware of een virus op de computer, aldus de bank. De bank haalt aan dat de zakelijke klanten een eigen verantwoording hierin hebben.

Eigen verantwoording

In januari dit jaar liet RTL Nieuws al weten dat banken een stuk strenger worden en in de algemene voorwaarden laten weten dat eindgebruikers mede verantwoordelijk zijn voor hun zakelijke rekening. Zo verplichten verschillende banken antivirus software op de computer waarmee ingelogd wordt voor internet bankieren en moeten de gebruikers minimaal 1x per week inloggen.

In februari dit jaar hebben wij een artikel geschreven met enkele tips. Met wat alertheid en deze tips kunt u de kans enorm verkleinen het slachtoffer te worden van cybercriminelen. Onderstaand vindt u een kort filmpje dat is uitgezonden tijdens het tv-programma Kassa.