Kortingsactie

Enkele tips voor veilig WiFi onderweg! Deel 1

Enkele tips voor veilig WiFi onderweg!Enkele tips voor veilig WiFi onderweg!

Zoals u waarschijnlijk de afgelopen jaren heeft gemerkt verschijnen er op steeds meer plekken publieke hotspots, om (gratis)draadloos te kunnen internetten. Denk hierbij aan vliegvelden, treinen, hotels, (weg)restaurants, et cetera.

Waarschijnlijk net als de meeste zult u onderweg ook wel eens de behoefte hebben om uw e-mail te controleren of nog even in te loggen op uw Facebook account. Dit zijn juist de meest risicovolle activiteiten op een vrij toegankelijke WiFi locatie. Wees bij open WiFi locaties altijd op uw hoede, zelfs in uw hotel, op mogelijke nep netwerken. Deze nep netwerken, ook wel “honingpots” genoemd, worden veel door cybercriminelen gebruikt. Als u verbinding maakt met een zogenaamde honingpot, en u logt in bij uw e-mail of Facebook account dan worden uw gegevens opgeslagen/gestolen. Dit noemen ze phishing, waarbij cybercriminelen er met uw persoonsgegevens vandoor gaan.

Voorbeeld:

U zit bij een weg restaurant waar u normaal gesproken een maaltijd moet bestellen om gebruik te maken van het WiFi netwerk. Toch krijgt u opeens een hotspot inlogpagina waar u Free WiFi aangeboden wordt. Vaak zijn deze pagina’s zeer goed in elkaar gezet, en lastig van echt te onderscheiden. Mocht u een waarschuwing krijgen omtrent beveiligingscertificaten, log dan onmiddellijk uit!

E-mail programma’s

Veel e-mail programma’s controleren regelmatig of er nieuwe e-mail opgehaald moet worden. Hierbij maken ze automatisch verbinding met de mailserver om de e-mail binnen te halen. Deze programma’s doen dit via een allerminst veilige verbinding. Het is dan ook verstandig om dit niet automatisch te laten doen in de omgeving van open WiFi locaties. Als u toch gebruik wilt maken van uw e-mail, doe dit dan door middel van de webmail en gebruik een veilige verbinding. Deze veilige verbinding om aan te melden herkent u meestal aan een groene adresbalk, https://, of een beveiligingscertificaat (hangslotje). Dit geldt zowel voor mobiele telefoons als voor tablets en computers.

Veilige verbinding SSL

Enkele tips voor veilig WiFi onderweg! Deel 2