Kortingsactie

Enkele tips voor veilig WiFi onderweg! Deel 2

Enkele tips voor veilig WiFi onderweg!Enkele tips voor veilig WiFi onderweg!

In deel 1 van veilig WiFi onderweg hebben we gesproken over beveiligingscertificaten(SSL), E-mail programma’s en hun onveilige instellingen. In dit deel gaan we in op de netwerkinstellingen van uw Windows PC en hebben we enkele tips op een rijtje gezet.

Windows Laptop/Computer

Maakt u gebruik van een Windows 7 of Windows 8 laptop, dan is het zeer verstandig als u zich aanmeld op een open WiFi locatie, te kiezen voor “Openbaar Netwerk” Als u zich ergens voor de eerste keer aanmeld op het netwerk/internet krijgt u de volgende keuze: Thuisnetwerk, Bedrijfsnetwerk en Openbaar netwerk. Kies bij een hotspot/Open WiFi Netwerk altijd voor “Openbaar netwerk”, hierdoor schakelt de computer automatisch bestandsdelen uit en krijgt uw firewall een signaal om de beveiliging regels strenger toe te passen.

Openbaar Netwerk

Tablets en Smartphones

Elke smartphone en tablet beschikt over de mogelijkheid om verbinding te maken met het internet. Hier onder vallen natuurlijk ook openbare WiFi hotspots. Met deze kleine apparaatjes loop je net zoveel veiligheidsrisico’s als met een normale computer. Sterker nog, de beschermingsmaatregelen die standaard op z’n tablets en smartphones staan zijn van veel mindere kwaliteit! Dit wil niet zeggen dat u deze apparaten niet goed kunt beveiligen.

Installeer net als op uw computer beveiligingssoftware zoals antivirus software en een firewall. Als u de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van een 3G-netwerk of zelfs een 4G-netwerk raden wij u dit aan. Dat kan weliswaar een stukje duurder zijn, de snelheid van het internet wordt iets langzamer, maar het is wel een stuk veiliger want alle data die over deze verbindingen wordt verstuurd is versleuteld.

Tips bij openbare ruimtes:

  • Zorg dat uw systeem is voorzien van bijgewerkte beveiliging software. (Firewall, Antivirus)
  • Installeer altijd de laatste updates, van uw besturingssysteem en overige software als de Internet browser, Adobe Flash Player, Adobe Reader, Java en alle overige software!
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor, E-mail, Facebook, Forums, et cetera.
  • Automatisch ophalen e-mail uitschakelen, maak gebruik van webmail.
  • Controleer op SSL (Secure Socket Layer) (https://, groene adresbalk, slotje)
  • Geen (draadloos) internet meer nodig; schakel dan de verbindingsmogelijkheden uit.
  • Log altijd uit als u klaar bent op een website waar u moest inloggen.
  • Laat uw apparatuur nooit onbeheerd achter.

Enkele tips voor veilig WiFi onderweg! Deel 1