Kortingsactie

Europa verhoogt de straffen cybercriminaliteit

EuroparlementEuropa verhoogt de straffen cybercriminaliteit

Het wetsvoorstel om de minimale- en maximale straffen op het gebied van cybercriminaliteit te verhogen is goedgekeurd in het Europees parlement in Straatsburg. 28 lidstaten hebben met het nieuwe wetsvoorstel ingestemd: 541 stemmen voor, 91 stemmen tegen en 9 parlementsleden hebben niet gestemd. De lidstaten krijgen twee jaar de tijd om de nieuwe wet te implementeren in hun eigen wetgeving.

Op dit moment verschillen de straffen enorm per lidstaat. De meeste lidstaten hanteren een maximum straf van 5 jaar.

Fixe straffen:

De minimale gevangenis straf, als hackers op een illegale manier toegang proberen te krijgen tot een informatie systeem, is twee jaar. Als de hacker zich schuldig maakt met aanvallen tegen kritieke infrastructuren zoals de overheid, kerncentrales en transport dan loopt de minimale straf op naar vijf jaar gevangenisstraf.

Ook de minimale straffen voor het stelen/onderscheppen/afluisteren van communicatie en het verkopen van deze software die dit mogelijk maakt worden in de nieuwe wet verhoogd. Als organisaties en bedrijven voordeel halen uit botnets of een hacker inhuren om gegevens te stelen dan kunnen deze vanaf nu ook aansprakelijk worden gesteld.