Kortingsactie

Extensies voor bestandstypen weergeven.

Antivirus bestand ExtensiesExtensies voor bekende bestandstypen weergeven.
Standaard staat in Windows 7 en Windows 8 de optie: “Verberg extensies voor bekende bestandstypen” aangevinkt. Dit betekent dat achter de bestandsnaam (van bijvoorbeeld een foto) geen bestandstypen wordt weergegeven.

 

Zie de hierna genoemde vijf voorbeelden met uitleg. Afbeelding 1 en 5 leveren mogelijk een bedreiging op:

1) Zonder bestandstypen zichtbaar: Bij het bestand is geen extensie zichtbaar zoals .exe of .jpg. Dit levert een mogelijk gevaar op vanwege het ontbreken van de extensie!
PC beveiliging Bestandstype 1

 

 

 

2) Met bestandstypen: Bij onderstaand bestand is de extensie zichtbaar (.jpg).
PC beveiliging Bestandstype 2

 

 

 

3) Mogelijke bedreiging met bestandstypen zichtbaar: Hier doet het .exe bestand zich voor als een afbeelding. Dit is niet zichtbaar als u de bestands extensie verborgen heeft.
PC beveiliging Bestandstype 3

 

 

 

4) Mogelijke bedreiging met bestandstypen: Hier wordt aan de bestaande .jpg extensie een .exe toegevoegd omdat de bestandstypen worden weergegeven.
PC beveiliging Bestandstype 4

 

 

 

5) Mogelijke dreiging omdat de bestandstypen niet zichtbaar zijn: In deze reeks is te zien dat een valse .jpg is toegevoegd maar in werkelijkheid is dit een .exe bestand. Dit is niet zichtbaar omdat de bestand extensies niet worden weergegeven.
PC beveiliging Bestandstype 5

 

 

 

 

Zoals in de afbeelding hierboven te zien is, is het .exe bestand niet zichtbaar als de bestandstypen niet wordt weergegeven. Hierdoor kan een kwaadwillende een virus maken met een .exe bestand en deze op een foto of Word document laten lijken. Als u dit bestand opent is uw computer besmet met een virus of andere malware.

Deze truc wordt erg veel toegepast door virus schrijvers. Dit doen ze door bijvoorbeeld een virus te maken genaamd Foto04.exe en deze vervolgens te hernoemen naar foto04.jpg.exe. Hierdoor is de echte bestand extensie (.exe) niet meer zichtbaar op uw computer (Als bestandstypen niet wordt weergegeven). Daarnaast veranderen ze vaak het icoontje waardoor het op een echte Foto, Word, Excel of PDF bestand lijkt.

Het voorbeeld
In ons voorbeeld gebruiken we het .exe bestand. Dit wil niet zeggen dat alle virussen een .exe bestand hebben. Meerdere opties zijn mogelijk zoals onder andere: .BAT, .CMD, .JS en nog veel meer. Een .exe bestand is een uitvoerbaar bestand en staat hier los van. Als u een spel/game op uw computer installeert is dit vaak ook een .exe bestand.

Hieronder worden de stappen weergegeven om het probleem op te lossen om zo mogelijk de kans te verkleinen dat u slachtoffer wordt van een hacker aanval.

Oplossing:
Open Menu Start >> Open het Configuratiescherm >> Open hier Mapopties:
PC beveiliging Configuratiescherm

 

Ga naar het tabblad Weergave >> Haal hier vervolgens het vinkje weg bij >> Extensies voor bekende bestandstypen verbergen.
PC security MapOpties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antivirus software.
Uiteraard dient uw computer voorzien te worden van antivirus software. Voor de beste antivirus software klikt u hier. De beste antivirus software pakketten zijn tegenwoordig slim genoeg om dit soort verborgen bedreigingen te herkennen. Deze ondernemen dan ook meteen actie en informeren de gebruiker hierover.