Kortingsactie

Forse toename malware op Macs

Steeds meer Mac-gebruikers worden het slachtoffer van malware. Dat blijkt uit een rapport van antivirusbedrijf McAfee. Uit de cijfers blijkt dat het aantal malware-aanvallen op Mac-computers in 2016 is gestegen met 744 procent. Het laatste kwartaal van het jaar steeg het aantal malware-gevallen op Macs met maar liefst 245 procent.

Cijfers

McAfee stelt dat de virusscanners van het bedrijf het afgelopen jaar 460.000 keer malware hebben aangetroffen op Mac-computers. Een enorme toename ten opzichte van het jaar daarvoor, toen er slechts iets meer dan 50.000 gevallen van malware werden gevonden op Macs.

Relatief laag

Hoewel het aantal malware-gevallen op Macs nog steeds relatief laag is ten opzichte van Windows-malware (in totaal werd er afgelopen jaar 600 miljoen keer malware ontdekt), is het dus duidelijk dat cybercriminelen het steeds vaker op Mac-gebruikers hebben gemunt. Het argument dat een Mac geen antivirussoftware nodig heeft omdat er voor Macs simpelweg geen virussen bestaan, gaat dan ook niet meer op.

Adware

Gelukkig voor Mac-gebruikers ging het bij het overgrote deel van de aangetroffen malware om het relatief onschuldige adware, software die zorgt voor ongewenste reclame op uw computer, maar geen echt risico vormen voor uw systeem.

Toch zijn er ook steeds meer gevallen bekend van kwaadaardige software die bestanden weten te ‘gijzelen’. Een belangrijke manier om uw Mac te beschermen tegen malware is door alleen software te installeren uit de Mac App Store en van betrouwbare ontwikkelaars.

Antivirus

Om er zeker van te zijn dat uw Mac gevrijwaard blijft van kwaadaardige software dient u echter gebruik te maken van een goede virusscanner. Er is gelukkig goede antivirussoftware op de markt die speciaal is gemaakt voor Macs. Intego staat bekend als de beste producent van virusscanners voor de Mac. Daarnaast heeft ook Bitdefender antivirussoftware die speciaal is ontwikkeld voor de Mac-computers.

Naast antivirus software is het verstandig om regelmatig backups te maken van uw belangrijke bestanden. Dit kunt u eventueel handmatig doen, met special ontwikkelde backup software of gebruik te maken van de ingebouwde time machine software van Apple. Met time machine kunt u geautomatiseerd reservekopieën maken van uw Mac.