Kortingsactie
Apple Windows Background

Gratis of betaalde virusscanner

Vergelijking tussen gratis en betaalde virusscanner.

Het zal u niet onbekend zijn, dat het Windows besturingssysteem doorgaans vaker doelwit van hackers worden dan het macOS besturingssysteem. Dit betekent echter niet, dat u uw Mac niet hoeft te beveiligen. Integendeel! Het beveiligen van een Mac is wel degelijk aan te raden, aangezien hackersaanvallen steeds vaker voorkomen. Denk hierbij niet alleen aan aanvallen die specifiek op uw systeem gericht zijn. Zo kunt u ook het slachtoffer van phishing worden, of een kwaadaardig programmaatje wat massaal is rondgestuurd per mail. Als u dit programma installeert of zelfs maar opent, kan uw macOS besturingssysteem geblokkeerd en versleuteld worden. Reden genoeg om dit tegen te gaan met een goede antivirus software special voor macOS!

Antivirusprogramma’s komen in tal van verschillende vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan een Total Security-pakket van aanbieders als BullGuard of Bitdefender. Daarbij kunt u voor losse modules kiezen, zoals Internet Security van dergelijke aanbieders. Naast deze betaalde antivirusprogramma’s, worden er verschillende gratis alternatieven aangeboden. In dit artikel maken we een vergelijking tussen de gratis en betaalde virusscanners voor uw Mac.

Beoordeel uw eigen kennis en computergedrag

Om te kunnen bepalen of een gratis virusscanner voor u volstaat, is het raadzaam om uw eigen kennis en computergedrag kritisch te beoordelen. Bent u in het verleden al eens slachtoffer van hackers geweest? Heeft u de kennis om te kunnen beoordelen of een e-mail echt of nep is? Enzovoorts. Daarbij is het bij een computer met relatief weinig privacygevoelige documenten minder noodzakelijk om een dure virusscanner met firewall te kopen, dan bij computers van zakenmensen. Dit komt ook, doordat zakenlui hun computer vaak op een openbaar netwerk zullen gebruiken. Het gebruik van openbare netwerken vergroot de kans op de diefstal van gegevens en bestanden.

Tip: zelfs wanneer u de computer nauwelijks gebruikt om bestanden te downloaden, is het raadzaam om een antivirusprogramma te installeren! Mogelijk maakt uw computer gebruik van verouderde software, waarin beveiligingslekken zitten. Via deze beveiligingslekken zouden hackers alsnog bij uw Mac naar binnen kunnen komen. U dicht deze lekken af, door een antivirusprogramma te gebruiken. Lekken kunnen zitten in software als Adobe PDF, Java, Flash of ieder andere software dat niet up-to-date is.

Verschillen tussen gratis en betaalde virusscanners

Er zijn een aantal belangrijke verschillen op te merken tussen de betaalde en gratis virusscanners die tegenwoordig worden aangeboden. Zo beschikken de gratis antivirusprogramma’s voor een Mac vaak niet over een firewall. Een firewall is een soort poortwachter, die controleert of het binnenkomende internetverkeer veilig is. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt u hiervoor gewaarschuwd en kunt u een website tijdig verlaten, een e-mailbericht verwijderen, enzovoorts.

Een ander belangrijk verschil is dat gratis antivirussoftware vaak minder snel voor een update van de lijst met virussen zorgt. Zeker wanneer u intensief gebruik maakt van uw Mac, kan dit ertoe leiden tot u nog niet beschermd bent tegen alle zero-day virussen en malwarevormen. Daarbij is de scan die een gratis virusscanner uitvoert sowieso vaak minder diepgaand, dan de scan van een betaald antivirusprogramma. Kort gezegd het is een uitgeklede variant. Vaak voorzien van extra reclame pop-ups in de software.

Extra functies van betaalde antivirusprogramma’s

Een goede reden om voor een betaald antivirusprogramma te kiezen zou kunnen zijn, dat deze programma’s vaak aantrekkelijke extra’s aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om automatisch een back-up van uw systeem te laten maken. Bij een hackersaanval zouden uw bestanden zo in geen geval verloren gaan. Zelfs wanneer uw computer wordt overgenomen, kunt u de back-up op een later moment terugzetten. Ook controleren gratis virusscanners de bijlagen van een e-mail lang niet altijd. Zo loopt u mogelijk een groot gevaar, als u deze bijlagen opent zoals Word of PDF.

Andere interessante functies die vaak ontbreken in gratis virusscanners, zijn de functie op om ouderlijk toezicht in te schakelen en gebruik te maken van bestandsversleuteling. Door gebruik te maken van ouderlijk toezicht kunt u het surfgedrag van uw kinderen in de gaten houden. Daarbij kunt u uw kinderen beschermen voor schadelijke content. Denk aan erotisch getinte beelden, of beelden waarop geweld getoond wordt.

Conclusie

Hierboven bespreken we enkele kleine punten. Een ieder kan voor zich zelf bepalen of ze een virusscanner willen met extra beveiliging opties of een basic variant. We moeten  hier een kleine kanttekening bij zetten. Niets is gratis, ook achter een gratis virusscanner zit een verdien model. Net zoals social media platformen moet het geld ergens vandaan komen.