Kortingsactie
Stalkerware

Heb jij stalkerware op je smartphone?

Malware en spyware zijn bekende termen, waarmee schadelijke software wordt bedoeld die op een pc of laptop geïnstalleerd worden. Dat dergelijke software ook op een smartphone geïnstalleerd kan worden, is bij veel mensen niet bekend. Heel specifiek gaat het bij stalkerware om software waarmee jij gevolgd kunt worden.

Wat is stalkerware?


Het belangrijkste kenmerk, is dat de software diverse zaken bijhoudt en doorstuurt naar een derde partij die hier belang bij heeft. Je kunt de term opdelen in ´stalker´ en ´software´ en dan weet je al wel met welk soort software je van doen hebt. De software kan bijvoorbeeld, je sms-berichten uitlezen, Je GPS volgen, zodat jouw locatie altijd bekend is en het is zelfs mogelijk om de camera en microfoon op afstand te bedienen. In principe heb je met deze software op je smartphone geen privacy meer. Nu moet wel gezegd worden, dat de software ook bewust en met toestemming geïnstalleerd kan worden, zoals een ouder die een kind wil volgen. Als jij onwetend stalkerware op je smartphone hebt, dan heeft iemand dit bewust bij je geïnstalleerd om jou te volgen.

Is het illegale software?


Stalkerware wordt wel eens vergeleken met spyware. Er is wel een groot verschil. Spyware is illegale software, dat wordt geïnstalleerd als je op een bepaalde link klikt. Stalkerware is een legaal softwareprogramma, waarbij je ook zelf kunt kiezen om deze te installeren. Dit kan interessant zijn, om bijvoorbeeld je berichten te back-uppen. Maar de software kan wel op een illegale wijze gebruikt worden. Bijvoorbeeld je partner die jou niet vertrouwt, installeert GPS volgsoftware of software om jouw berichten te lezen. In dit geval ben jij daar meestal niet van op de hoogte.

Hoe weet je of er stalkerware is geïnstalleerd?


Het is niet altijd gemakkelijk te herkennen of er stalkerware op je smartphone is geïnstalleerd. Je ziet dus geen icoontje op je bureaublad en vaak kijken mensen niet verder of negeren bepaalde aanwijzingen. Er zijn wel bepaalde signalen waaraan je herkent dat er ongewenste software op je smartphone staat:

  • Ben je je smartphone een tijdje kwijt geweest en weet je partner of iemand anders je inloggegevens? Dit kan een belangrijk signaal zijn.
  • Zijn er vreemd veranderingen in je instellingen?
  • Heb je een virusscanner op je smartphone en is deze ineens uitgeschakeld?
  • De accu van je smartphone is sneller leeg dan normaal? De software gebruikt namelijk veel energie.
  • Valt het op dat een bepaalde app wel erg veel permissies heeft?

Om de stalkerware te verwijderen, installeer je het beste een virusscanner. Deze zal in de meeste gevallen dit soort software/apps herkennen en kunnen verwijderen. Je kunt het ook drastischer doen, door je smartphone te resetten naar de fabrieksinstellingen.

Hoe bescherm je jezelf tegen stalkerware?


Volgsoftware op een smartphone tast je in verre mate aan in je privacy. Het is daarom verstandig om goede voorzorgsmaatregelen te treffen, om dit te voorkomen.

  • Een vingerafdrukscanner om de smartphone te openen is gemakkelijk, maar niet optimaal veilig. Iemand kan in je slaap de telefoon openen, door deze tegen je vinger te houden. Gebruik daarom ook een goede pincode.
  • Geef jouw smartphone nooit zomaar aan iemand, ook niet aan je partner, als hij/zij je inloggegevens heeft.
  • Denk goed na of je en met wie je jouw wachtwoorden deelt.
  • Kijk regelmatig wat er ´achter de schermen´ van je telefoon gebeurt. Bekijk de instellingen van de apps en welke apps er recent zijn gedownload.
  • Klik nooit zomaar op een link in een sms, ook niet als deze van een bekende komen. Dit kan de software eventueel op afstand installeren.


Met bovenstaande tips kun je al voldoende voorkomen dat je er ongewenst volgsoftware op je smartphone wordt gezet.