Kortingsactie

Herstel je verloren foto’s video’s of documenten

Het overkomt iedereen wel eens een keer. Die map met vakantie foto’s per ongelijk verwijderd of de foto camera leeg gemaakt. Gelukkig maak je regelmatig back-ups van al je belangrijke bestanden, maar toch… ? Als dat toch niet helemaal goed is gegaan kun je in veel gevallen de verwijderde data terug herstellen.

Verwijderde bestanden

Als je bestanden verwijderd van de computer worden ze niet daadwerkelijk verwijderd. Op de harde schijf komt een markering. De markering geeft aan dat deze data overschreven “mag” worden. Zolang het verwijderde document, foto of video nog niet is overschreven, met nieuwe data, kan deze in veel gevallen teruggehaald worden.

Recuva

Er zijn diverse programma’s die verwijderde bestanden kunnen opsporen op de computer. We bespreken in dit blog het programma Recuva. Recuva is een gratis tool van Piriform. Het komt van dezelfde software ontwikkelaar als het bekende opschoning programma’s CCleaner. Net als CCleaner is Recuva ook een top product.

Recuva is gratis te downloaden op piriform.com. Na de installatie procedure wordt gevraagd of u de gehele computer wilt scannen of dat u gericht wilt zoeken naar bestandstype zoals afbeeldingen, video of muziek:

Herstel je verloren foto's video's of documenten Recuva

Als je één van bovenstaande keuzes hebt opgegeven klik je op volgende: Hier kan je de bestaans locatie opgeven. Als de foto’s nog op de camera staan selecteer je: “op een specifieke locatie” en browse je naar de locatie toe. Klik vervolgens op volgende en start de scan.

Herstel je verloren foto's video's of documenten Recuva

Als de Recuva klaar is met het scannen komt het onderstaande resultaat naar volgen.

  • De groene bolletjes zijn nog te herstellen;
  • De oranje bolletjes zijn in slechte staat en meestal niet meer herstelbaar;
  • De rode bolletjes zijn beschadigd. Deze bestanden zijn niet meer te herstellen.

Herstel je verloren foto's video's of documenten Recuva

Selecteer de bestanden die je wilt herstellen > Klik vervolgens op Terughalen.

Vergroot de kans

Deze stappen vergroten de kans op het herstellen van de verloren data.

  1. Zorg ervoor dat je niets meer op de harddisk of geheugen card schrijft. Laat de harddisk met rust. Benader hem niet meer. Hoe minder schijf activiteit hoe beter. Hiermee vergroot je de kans dat de bestanden niet overschreven worden.
  2. Download & installeer Recuva op een USB stik. (Indien mogelijk via en andere computer)
  3. Voer zo snel mogelijk de herstel procedure uit.
  4. Werk efficiënt en ga direct naar de doelmap waar de bestanden verwijderd zijn.

Tip:
Sla nooit de herstelde bestanden op, op de schijf welke je aan het herstellen bent!