Kortingsactie
Backup macOS

Het belang van back-upsoftware voor een Mac

U moet er vanzelfsprekend niet aan denken, dat uw belangrijkste documenten verloren gaan bij een aanval van hackers, malware of een gecrashte harde schijf van uw computer. Evenals dat u bijvoorbeeld vakantiefoto’s of foto’s van uw familie wilt behouden. Waar men foto’s vroeger vaak direct afdrukte, is dat tegenwoordig steeds minder vaak het geval. We slaan onze foto’s massaal op onze computer op, om ze eens in de zoveel tijd in een fotoboek te kunnen verwerken. Wanneer de bestanden op de computer verwijderd, geïnfecteerd of corrupt worden, kan dit betekenen dat u ook al uw foto’s, video’s en documenten verliest.

In dit artikel gaan we dieper in op het belang van het gebruik van back-upsoftware voor uw macOS. Standaard kunt u gebruik maken van de koppeling met de iCloud, waar u van Apple 5 GB aan gratis ruimte krijgt. Via iCloud is het daarbij mogelijk om bestanden op verschillende apparaten met elkaar te synchroniseren.

Dreigende gevaar van hackers aanvallen

Steeds vaker verschijnen er berichten in het nieuws, waaruit blijkt dat mensen met een iPad of Mac gehackt zijn. Voorheen gebeurde dit vrijwel alleen bij Windows-systemen. Het feit dat ook producten van Apple vaker doelwit van een hackers aanval worden, komt onder meer door het toegenomen aantal verkochte Apple computers. Daarnaast omdat het overgrote deel van Apple gebruikers het niet noodzakelijk acht extra beveiliging software, zoals een virusscanner voor Mac, te installeren. Dit maakt het voor hackers steeds aantrekkelijker om een poging te doen tot het hacken van uw macOS. Een van de hackers aanvallen die hierbij gebruikt kan worden, is een aanval met “ransomware”. Wellicht heeft u hier al eens van gehoord!

Ransomware is een klein kwaadaardig stukje code (programmaatje) wat op uw Mac of Macbook geïnstalleerd kan worden. Dit virus kan op verschillende manieren uw bestuuringgssysteem aanvallen. Dit kan zijn door een besmet word of pdf bestand, als u een besmette website bezoekt of bijlagen uit e-mails geopend heeft. Vervolgens zorgt het programma ervoor, dat de bestanden op uw computer versleuteld of vernietigd worden. U kunt de bestanden enkel terugkrijgen, als u een bepaald bedrag (vaak enkele honderden euro’s) betaalt. Het betalen wordt ten zeerste afgeraden!

Verlies van bestanden door het vastlopen van uw Mac of volledige crash.

Naast de mogelijkheid dat u bestanden verliest bij een virus aanval, kan ook het vastlopen van uw macOS leiden tot het verlies van data. U voorkomt dit door regelmatig een back-up van de bestanden op uw Mac te maken. Na het vastlopen van de computer kunt u deze resetten, om de computer weer te kunnen gebruiken. Het resetten van een Mac of Macbook kan ertoe leiden, dat de bestanden verloren gaan. U kunt de bestanden nu terughalen, door een back-up terug te zetten.

Ook kunt u deze back-up gebruiken, wanneer u een nieuwe computer heeft gekocht. Let wel, dit werkt logischerwijs alleen als ook uw nieuwe computer een Mac of Macbook is. Het enige wat u in zo’n geval hoeft te doen, is het koppelen van uw nieuwe Mac met de iCloud. De bestanden zullen vervolgens automatisch worden teruggezet.

Back-upfunctie in antivirusprogramma’s

Naast de mogelijkheid om iCloud te gebruiken, zijn sommige antivirusprogramma’s voor mac standaard van back-upsoftware voorzien. U kunt het antivirusprogramma nu zo instellen, dat er eens in de zoveel tijd automatisch een back-up gemaakt wordt. De back-up wordt vaak in de cloud opgeslagen, zodat u overal toegang heeft tot deze back-up. Ook voorkomt u op deze manier dat de back-up versleuteld of verwijderd kan worden door een virus.

Door automatisch een back-up te laten maken hoeft u hier zelf niet meer aan te denken en voorkomt u, dat de bestanden verloren kunnen gaan. Het blijft vanzelfsprekend mogelijk om een handmatige back-up uit te voeren, als u bijvoorbeeld net een groot aantal foto’s op uw Mac of Macbook heeft geplaatst.