Veel antivirus software, vooral uitgebreidere programma’s zoals internet security, bieden een wachtwoordmanager aan. Deze wachtwoordmanagers worden steeds geavanceerder en maken zelfs gebruik van gezichtsherkenning of het scannen van de vingerafdruk. Is het nuttig om een wachtwoordmanager te gebruiken, kleven er ook nadelen aan het gebruik ervan en wat voor soort password managers bestaan er precies?
Wat doet een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager slaat simpel gezegd uw wachtwoorden voor u op in een veilige omgeving. De data in deze omgeving is versleuteld met een sterke encryptie. U hoeft er dus niet meer bang voor te zijn dat u belangrijke wachtwoorden vergeet of dat deze gestolen worden. Maar een wachtwoordmanager doet meer. Zo vult de wachtwoordmanager automatisch wachtwoorden voor u in, zodat u dit niet meer handmatig hoeft te doen.
Daarnaast biedt een wachtwoordmanager meer geavanceerde mogelijkheden. Een password generator creëert bijvoorbeeld sterke wachtwoorden voor u, zodat het risico dat iemand uw wachtwoord kan kraken vrijwel nihil wordt. U kunt zodoende ook voor ieder account een ander wachtwoord gebruiken. Bovendien kunt u de wachtwoordmanager gebruiken om eenvoudig wachtwoorden van accounts te veranderen.
Overigens onthoudt een wachtwoordmanager niet uitsluitend wachtwoorden. Ook beveiligingsvragen, profielgegevens en andere accountinformatie wordt voor u opgeslagen en automatisch ingevuld, zodat u dit niet meer zelf hoeft te doen. Sommige internet browser bieden vergelijkbare functies aan echter wordt deze data niet versleuteld opgeslagen en is altijd in te zien.
Nadelen wachtwoordmanagers
Zijn er dan ook nadelen aan het gebruik van een wachtwoordmanager? Een van de nadelen die kleeft aan het gebruik van een wachtwoordmanager is dat alle gevoelige informatie is opgeslagen op een locatie. Iemand die hier toegang tot weet te krijgen, kan dus direct bij al uw wachtwoorden.
Daarnaast dient u voor de wachtwoordmanager nog steeds een wachtwoord te onthouden: dat om de wachtwoordmanager te gebruiken. Overigens gebruiken veel moderne paswoordmanagers gezichtsherkenning, vingerafdrukherkenning en dubbele authenticatie zodat het niet zo eenvoudig is voor ongenode gasten om in te breken.
Soorten wachtwoordmanagers
Er zijn grofweg twee soorten wachtwoordmanagers: lokale en online wachtwoordmanagers. Een lokale wachtwoordmanager bewaart de wachtwoorden op de harde schijf van het apparaat waarop de wachtwoordmanager is geïnstalleerd. Een lokale wachtwoordmanager kan hierdoor alleen gebruikt worden voor het apparaat waarop het geïnstalleerd is.
Een online wachtwoordmanager slaat de wachtwoorden op in een cloud. Hierdoor kunt u de wachtwoordmanager gebruiken vanaf verschillende apparaten. De cloud bedrijven geven heelveel geld uit om dit veilig te doen. Echter staan de opgeslagen gegevens non-stop in verbinding met het internet en een hack is niet uitgesloten.
Twee interessante password managers zijn:
LastPass: https://www.lastpass.com/nl/
KeePass: https://keepass.info/