Kortingsactie
NAS Beveiliging

Hoe beveilig ik mijn NAS

Hoe beveilig ik mijn Network Attached Storage

Network Attached Storage (NAS) wint snel aan populariteit als manier om bestanden op te slaan, met andere apparaten te delen en om bijvoorbeeld back-ups te maken. Zo’n apparaat waar u al uw data op verzamelt is erg handig in het gebruik, maar vormt ook een risico. Wat bijvoorbeeld als uw NAS wordt gehackt of geïnfecteerd met kwaadaardige malware zoals ransomware? Lees snel verder om erachter te komen wat de gevaren voor uw NAS precies zijn en hoe u uw systeem hiertegen kunt beschermen.

Wat is Network Attached Storage?

Network Attached Storage is in het kort een op een netwerk aansloten opslagmedium. Alle apparaten die op het netwerk zijn aangesloten kunnen hier data opslaan, die vervolgens weer makkelijk toegankelijk is vanaf andere verbonden apparaten. Films die op de NAS zijn opgeslagen, kunnen bijvoorbeeld worden bekeken vanaf alle aangesloten smart tv’s, computers, smartphones en tablets. NAS is een populaire manier om (automatisch) back-ups te maken van de bestanden op alle apparaten.

Ransomware voor NAS

Een apparaat waar zoveel informatie op wordt opgeslagen is natuurlijk een aantrekkelijk doelwit voor hackers. Er is dan ook al ransomware ontdekt die speciaal is ontwikkeld voor NAS-apparaten. Omdat NAS veelal wordt gebruikt voor het maken van back-ups is het extra vervelend wanneer uw NAS wordt gegijzeld door ransomware. Wat kunt u doen om uw NAS-apparaat te beveiligen?

 • Beveilig uw apparaten
  Zorg er allereerst voor dat alle apparaten die zijn aangesloten op de NAS goed zijn beschermd met een betrouwbare antivirus. Zodoende voorkomt u dat malware zich van een van de apparaten kan verspreiden naar de NAS. Zorg er daarnaast voor dat alle software up-to-date is en dat ook de NAS zelf over de laatste updates beschikt.
 • Verbinding met internet
  Het is mogelijk om de online toeging tot bestanden op de NAS uit te schakelen. Op deze manier kunnen alleen apparaten die zijn verbonden met het lokale netwerk toegang krijgen tot de bestanden. Dit gaat uiteraard wel ten koste van het gebruiksgemak. Als u uw NAS aan internet verbind dan is het aan te raden om enkel vaste IP adressen toegang te geven tot het systeem.
 • Poorten
  Het is bekend dat ransomware die zich specifiek richt op NAS-oplossingen, gebruik maakt van de uitgaande netwerkpoorten 139 en 445 (Data Replicator). Via uw router kunt u deze poorten sluiten.
 • Gebruikers accounts
  Het is aan te raden om het standaard beheerder (Admin, Administrator) account op uw NAS uit te schakelen. Maak een nieuw beheerders account aan en gebruik deze enkel voor beheer taken. Maak een tweede account aan voor het reguliere gebruik en geef dit account beperkte rechten.
 • Automatisch blokkeren inschakelen
  Voer een getal in voor het aantal foutieve aanmeld pogingen binnen 1 minuut.
 • 2-stapsverificatie
  De meest moderne NAS beschikt over 2-stapsverificatie beveiliging. Zo kunt u bijvoorbeeld  een E-mail adres opgeven of gebruik maken van een Smartphone Authenticator App.