Kortingsactie

Hoe kunt u uw Internet of Things beveiligen?

Internet of Things beveiligen?

Steeds meer apparaten in ons huishouden beschikken over een internetverbinding en zijn aangesloten op een netwerk. Internet is allang niet meer uitsluitend voor computers en smartphones. Smart tv’s, game consoles, een slimme thermostaat en slimme koelkast zijn allemaal voorbeelden van apparaten die op de een of andere manier verbonden zijn met uw thuisnetwerk. Hierdoor vormen zij ook een potentiële ingang voor hackers en kunnen zij gebruikt worden in een botnet.

Wat is het gevaar?

De apparaten die u gebruikt in uw huishouden verzamelen vermoedelijk meer informatie dan u verwacht. Uw smart tv onthoudt bijvoorbeeld precies wat u wanneer en hoelang heeft gekeken. Zo verzamelen vrijwel alle apparaten informatie die het nodige vertelt over uw persoonlijke leven en die mogelijk interessant is voor hackers om door te verkopen.

Maar de risico’s gaan veel verder. Een camera, bijvoorbeeld een die gebruikt wordt voor gezichtsherkenning, kan wanneer het apparaat gehackt wordt, ervoor zorgen dat de hacker mee kan kijken in uw huiskamer. Op dezelfde manier kan men via een microfoon met u meeluisteren.

Daarnaast wordt het Internet of Things vaak gebruikt voor botnets. Ongemerkt worden op het internet aangesloten apparaten, gebruikt in een netwerk dat bijvoorbeeld DDoS-aanvallen uitvoert, data probeert te stelen of op grote schaal spam verstuurt.

Hoe zorgt u voor maximale veiligheid?

  • Slimme firewall
    Een slimme hardware firewall is een apparaatje dat tussen uw apparaten en de internetverbinding wordt geplaatst. Het beschermt uw netwerk tegen indringers, herkent verdachte activiteiten en blokkeert deze. Mogelijke gaten in de beveiliging worden opgespoord en gedicht. Twee interessante producten zijn de Bitdefender Box 2 en Norton Core. Helaas zijn beide producten op moment van schrijven nog niet leverbaar in Nederland.
  • Creëer meerdere netwerken
    De meeste moderne routers hebben de optie om meerdere netwerken op te zetten. Gebruik bijvoorbeeld een netwerk voor uw computer, printer en opslagapparatuur, een apart netwerk voor uw smart tv, game console en andere apparaten en weer een ander netwerk voor uw mobiele apparaten. Zodoende voorkomt u dat, zelfs wanneer een van uw apparaten is geïnfecteerd met malware, direct alle apparaten in huis risico lopen.
  • Encryptie en wachtwoorden
    U kunt uw draadloze netwerk beveiligen met een WPA2-encryptie en een sterk wachtwoord. Op deze manier maakt u het hackers een stuk lastiger binnen te dringen in uw netwerk. Toch nemen veel mensen niet de moeite om de wachtwoorden en gebruikersnaam te veranderen.
  • Updates en Patchen
    Smart apparaten komen regelmatig met nieuwe firmware en beveiliging updates. Om te voorkomen dat uw netwerk een gatenkaas wordt is het belangrijk deze updates regelmatig uit te voeren!