Kortingsactie

Hoe kunt u zorgen dat uw kinderen veilig zijn op internet?

Een groot deel van de kinderen heeft tegenwoordig vrijwel onbeperkt toegang tot internet. Dat brengt natuurlijk gevaren met zich mee. Zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Center for Cyber Safety and Education dat 40 procent van de kinderen in de 4e tot en met de 8e klas chat met vreemden. Hoe kunt u uw kinderen op een verantwoordelijke manier gebruik laten maken van internet?

Praat en luister

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd toegang tot internet. Praat daarom al vroeg met hen over de gevaren. Waarschuw hen voor zaken als virussen en malware. Vertel hen ook over zedendelinquenten op het internet. Misschien nog wel belangrijker dan het praten is echter het luisteren; zodoende kunt u ontdekken en in de gaten houden wat uw kinderen online precies doen.

Houd zicht op de computer

Door een computer in een gezamenlijke ruimte in het huis te plaatsen, heeft u meer zicht op wat uw kinderen uitvoeren. Hierdoor heeft u het sneller in de gaten als zij mogelijk gevaar lopen. Laat uw kinderen geen laptops en telefoons mee naar bed nemen.

Praat niet met vreemden, ook niet online

Veel ouders drukken hun kinderen op het hart niet met vreemden te praten. Vertel er duidelijk bij dat dit ook geldt voor onbekenden op het internet. Leg uw kinderen daarnaast uit dat zij nooit persoonlijke gegevens zoals hun naam, adres, telefoonnummer en naam van hun school moeten delen.

Bekijk de browsegeschiedenis

Door met enige regelmaat de browsegeschiedenis te controleren, houdt u zicht op wat uw kinderen precies doen op het internet. Kijk ook in de prullenbak naar wat voor bestanden er onlangs verwijderd zijn.

Weet de wachtwoorden

Als uw kind ergens een account aan wil maken, zorg dan dat u hierbij helpt zodat u weet wat voor wachtwoord en gebruikersnaam er wordt gebruikt. Zodoende bent u altijd in staat om na te gaan wat de kinderen precies doen online. Ook zorgt u er op die manier voor dat uw kinderen geen gevoelige informatie delen middels hun gebruikersnaam of profiel. Laat uw kinderen weten dat u zo nu en dan controleert wat zij doen.