Kortingsactie

Internet of things (IoT) handig maar niet altijd even veilig.

Met de opkomst van smartapparaten en het Internet of Things(IoT) worden veel dingen in huis een stuk gemakkelijker en efficiënter gemaakt. Tegelijkertijd maakt het je woning ook een flink stuk kwetsbaarder. Er zijn nu immers veel meer punten van ingang voor cybercriminelen die het op jou voorzien hebben. Het is daarom dus belangrijk om niet alleen het comfort naar het hoogste niveau te tillen, maar ook de veiligheid goed voor ogen te houden. Dat doe je op de volgende manier.

De zwakke schakels kennen

In de eerste plaats is het belangrijk om goed zicht op je thuisnetwerk te krijgen. Bekijk welke smart apparaten je allemaal erin hebt opgenomen en kijk hoe veilig ze zijn. Zo weet je in ieder geval alvast wat eventueel de zwakke plekken zijn. Dit is een goede basis om te zorgen voor meer veiligheid. Wel is het dan belangrijk om hier ook op te handelen. Dit vraagt om het aanleren van een belangrijke routine.

Oud uit de doos

Hoewel je de smartapparaten misschien nieuw koopt en ze net uit de doos komen, kunnen ze toch al direct een zwakke schakel vormen. Dat komt omdat ze worden geleverd met de standaard software vanuit de fabriekant. Dit is vaak software die al verouderd is en dus kwetsbaar. Het is dus zeker ook belangrijk om direct al de laatste updates te installeren. Daarna ben je niet klaar. Vanaf nu moet het een routine worden om met regelmaat de updates te controleren en te installeren. Dit zorgt voor de hoogste mate van veiligheid.

Een goede router antivirus

Antivirussoftware is natuurlijk ook altijd een goed wapen in elke strijd met betrekking tot computers en internet. Dat is niet anders als het gaat om het beschermen van het Internet of Things. Door een goede router antivirus te gebruiken, zorg je voor extra beveiliging van je eigen netwerk. Er zijn verschillende opties op dit gebied die de moeite waard. Denk dan bijvoorbeeld aan Bitdefender Box 2 of Dojo by BullGuard. De router houdt een oog op het inkomend en uitgaand verkeer en kan zo beschermen tegen kwade wil.

Een virusscanner gebruiken

Tot slot is het belangrijk om de router niet de rol van de virusscanner te laten overnemen. Het is natuurlijk altijd ook slim om lokaal op een PC, Mac of smartphone gewoon een virusscanner te installeren. Zeker wanneer dit een scanner is die voldoet aan de laatste eisen. Op die manier is te zorgen dat eventuele problemen met virus of schadelijke software die toch binnendringt, tijdig tegengehouden kan worden.
Bitdefender Box 2 of Dojo by BullGuard werken in combinatie met de virusscanner software op de computer. Bij het gebruik van een antivirus router dient u altijd uw apparaten in huis te voorzien van antivirus software.