Kortingsactie

Is antivirus voor uw smartphone noodzakelijk?

Waarom is het belangrijk dat uw Android of iOS smartphone voorzien wordt van een security app zoals Antivirus?

Het is natuurlijk erg handig om altijd informatie binnen handbereik te hebben, foto’s te kunnen maken en een navigatie systeem te starten als u op onbekend terrein bent. Daarnaast bankieren en shoppen we steeds meer op onze telefoons. Deze enorme voordelen zijn in ons dagelijkse leven niet meer weg te denken. Dit is natuurlijk super handig alleen brengt het ook grote veiligheidsrisico’s met zich mee. Hackers en andere kwaadwillende maken hier geregeld misbruik van. Of het nu gaat om spy apps of corrupte wifi hotspots. De smartphones anno 2018 worden langs alle kanten aangevallen door cybercriminelen met als doel persoonlijke data te stelen en te verkopen. Uw smartphone of tablet voorzien van de juiste beschermingsmiddelen, zoals een antivirus softwarepakket van bijvoorbeeld BullGuard of Bitdefender of Kaspersky, is onontbeerlijk.

Android Antivirus

Meest voorkomende dreigingen voor de smartphone:

  • Ransomeware
  • Spyware
  • Kwaadaardige apps

Ransomeware

De smartphones van tegenwoordig zijn complete computers. Ransomeware kan uw telefoon volledige versleutelen en bestanden onbruikbaar maken. Voor deze malware zijn twee belangrijke acties die u als gebruiker kunt nemen.

  1. Maak regelmatig backups van u belangrijke bestanden zoals foto’s en video’s;
  2. Installeer een security app zoals een virusscanner voor Android

Spyware

Spyware op de smartphone is al jaren een groot probleem. Deze malware kan uw camera starten, foto’s maken, filmen, geluid opnames maken, uw locatie in de gaten houden en andere persoonlijke data stelen. Dit klikt allemaal heel sciencefiction-achtig  maar dat is het helaas niet. Veel van deze kwaadaardige software wordt, al dan niet bewust, door middel van besmette websites verspreid.

Kwaadaardige apps

Als u een nieuwe app installeert wordt in de meeste gevallen toegang gevraagd tot het besturingssysteem en bepaalde functies in het betreffende besturingssysteem. Een goed voorbeeld van een kwaadaardige app was in het verleden een zaklamp app. Deze app had toegang tot je camera, om de flitser van je camera te activeren, maar ook je foto’s, video’s, contacten, berichten etc etc. Deze data wordt vervolgens doorgestuurd naar kwaadwillende.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over apps die enkel ontwikkeld zijn om wachtwoorden en creditcard gegevens te stelen. Of bellen naar dure 0900 nummers en zo aan geld te komen.

Extra security functies

De uitgebreidere betaalde antivirus apps hebben extra functies zoals ouderlijk toezicht, back-up en WiFi protectie.

Als u kinderen heeft, bent u waarschijnlijk, net als de meeste ouders, bezorgd over hun veiligheid online. Zonder supervisie, zoals ouderlijk toezicht, worden ze via smartphones sneller blootgesteld aan verkeerde video’s en/of foto’s.

WiFi protectie is erg nieuw in deze beveiliging apps. De meeste apps beschikken hier nog niet over. WiFi protectie wordt gecombineerd met antivirus op bijvoorbeeld uw Windows computer en tablet of iPad. De software houdt uw thuisnetwerk nauwlettend in de gaten en monitort op afwijkend gedrag. Zo heeft u snel door als ongenodigde gasten op uw netwerk aanwezig zijn zodat u hierop actie kan ondernemen.

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig is er Mobile Security om identiteitsdiefstal tegen te gaan, het verlies van belangrijke gegevens te vermijden en te voorkomen dat uw kinderen worden aangetrokken tot de ‘vervelende verleidingen’ van het internet! Bezoek de Antivirus test voor Android om uw smartphone direct te beveiligen. In deze test zijn zowel gratis als betaalde varianten meegenomen. De gratis varianten zijn over het algemeen uitgeklede versies en bevatten minder beveiligingsfuncties. Denk hierbij aan ouderlijk toezicht, back-up, anti diefstal en WiFi Protectie. Beter een gratis antivirus app dan geen security app!