Kortingsactie

Heeft een Mac een virusscanner nodig?

Apple virusscanner macWaar de meeste mensen het er wel over eens zijn dat een Windows-computer niet zonder degelijke antivirussoftware kan, daar verschillen de meningen als het gaat om Mac-computers. Sommigen beweren dat er geen virussen bestaan voor Macs, terwijl anderen juist stellen dat een Mac net zo vatbaar is voor kwaadaardige software als iedere andere computer. Wie heeft er gelijk? Heeft u een virusscanner nodig voor uw Mac?

Geen technische beperkingen

Een van de argumenten die gebruikt wordt als men stelt dat een Mac geen virusscanner nodig heeft, is dat er voor Mac geen virussen bestaan. Dit is onjuist. Er zijn geen technologische redenen waarom een Mac geen virus zou kunnen krijgen en ook in de praktijk wordt er kwaadaardige software voor Mac-computers ontwikkeld. Er is zelfs gevaarlijke ransomware voor Mac die uw Apple-machine volledig kan vergrendelen en ervoor zorgt dat u niet meer bij uw belangrijke bestanden kunt. Al met al is dit dus al genoeg reden om een goede virusscanner te overwegen voor uw Mac.

Minder gebruikers

Waarom bestaat dan toch het beeld dat Mac-computers minder vatbaar zijn voor virussen? De belangrijkste reden is dat Mac-gebruikers relatief minder vaak het slachtoffer zijn van malware. Dat komt voornamelijk door twee dingen. De eerste reden is dat er wereldwijd meer Windows- dan Mac-gebruikers zijn. Cybercriminelen focusten zich bij het ontwikkelen van schadelijke software dus vooral op het besturingssysteem Windows. De laatste jaren is Mac echter steeds populairder geworden, waardoor het voor kwaadwillenden ook steeds interessanter wordt om virussen voor Mac te ontwikkelen.

Daarnaast was de beveiliging van Windows altijd minder dan die van Mac-computers en cybercriminelen kiezen nu eenmaal graag voor het makkelijkste slachtoffer. De beveiliging van Windows 8 en Windows 10 is echter vele malen beter die van haar voorgangers, wat ervoor zorgt dat Mac-gebruikers interessanter zijn geworden als slachtoffers.

Conclusie

Hoewel Mac-gebruikers nog altijd minder vaak het slachtoffer zijn van kwaadaardige software, betekent dit niet dat Macs niet vatbaar zijn voor virussen. Daarom is het raadzaam een goede virusscanner voor uw Mac aan te schaffen.