Onoplosbaar lek in vrijwel iedere computer en smartphone
Een onoplosbaar lek in de processoren van computers, smartphones, tablets en andere slimme apparaten zorgt ervoor dat al deze apparaten kwetsbaar zijn voor hackers. De lekken zijn ontdekt door los van elkaar staande onderzoeken van Google en de Oostenrijkse universiteit Graz.
Het gaat om twee fouten die Meltdown en Spectre worden genoemd. De gaten in de beveiliging zorgen ervoor dat cybercriminelen de mogelijkheid hebben toegang te krijgen tot het geheugen van een computer en gevoelige data als e-mails, wachtwoorden, documenten, foto’s en andere bestanden te ontvreemden. Zowel Meltdown als Spectre maakt gebruik van de toegang die sommige programma’s nodig hebben tot de kernel, het beschermde gedeelte van de harde schijf. Hackers maken gebruik van malware om via Spectre en Meltdown bij bestanden op de computer te komen.
Omdat het gaat om gebreken in processoren van merken als Intel, AMD en ARM, die voor nagenoeg alle computers, smartphones en andere digitale apparaten met een internetverbinding worden gebruikt, zijn al deze apparaten kwetsbaar.
Geen oplossing
Waar er voor Meltdown inmiddels software-updates zijn ontwikkeld die de problemen verhelpen, bestaat er voor Spectre op dit moment nog geen oplossing. De processoren dienen opnieuw ontworpen te worden om het lek te dichten. Wel is het mogelijk voor computerprogramma’s om zelf een bescherming tegen het Spectre-lek te creëren. Dit geldt bijvoorbeeld voor browsers. Overigens zorgt de Windows-update die de problemen met Meltdown verhelpt er wel voor dat de computer 30 procent trager wordt.
Het is niet bekend of er al gebruik is gemaakt van Meltdown of Spectre door cybercriminelen. Inmiddels heeft Apple aangegeven dat de kwetsbaarheden van toepassing zijn op alle Mac en iOS-apparaten.
Wat kunt u doen?
Om het risico op een inbraak via de twee gebreken in de processoren te voorkomen, is het belangrijk dat alle software up-to-date is. De afgelopen dagen hebben softwarefabrikanten razendsnel updates uitgebracht die beschermen tegen de lekken.
Omdat hackers gebruik maken van malware om toegang te krijgen tot het geheugen, is het daarnaast erg belangrijk dat uw computer, smartphone of tablet beschikt over een goede antivirus. Kijk daarnaast uit bij het openen van bijlagen in e-mails, het klikken op dubieuze links en het downloaden van bestanden.