Kortingsactie

Microsoft en Symantec halen botnet offline.

Bamital botnetMicrosoft en Symantec halen botnet offline.
Microsoft heeft in samenwerking met antivirus bedrijf Symantec een groot botnet offline gehaald. Het zou gaan om het Bamital-botnet dat sinds 2009 meer dan 8 miljoen computers wereldwijd wist te besmetten. Het botnet had als doel de zoekopdrachten van gebruikers te stelen en vervolgens de gebruikers naar besmette websites te sturen. Daarnaast werd het botnet gebruikt om gebruikers door te sturen naar reclame advertenties met als doel betaald te worden door advertentie netwerken.

De afdeling Digital Crimes van Microsoft en Symantec hebben de hoofdservers offline gehaald. De zogenoemde “command and control servers” communiceren met de besmette computers en geven deze opdrachten. Of het complete botnet offline is gehaald moet nog blijken. Microsoft en Symantec hebben het afgelopen jaar al diverse botnets uit de lucht gehaald.

Na toestemming van de Amerikaanse rechter zijn de servers in New Jersey en Virgina offline gehaald. Ook in Nederland is een van de C&C server offline gehaald.

De besmette computers:
Nu de servers offline gehaald zijn is de malware nog wel actief op de besmette computers. Alle besmette computers zullen doorverwezen worden naar een officiële website van Microsoft. Op deze pagina zullen de gebruikers op de hoogte gebracht worden en biedt Microsoft ondersteuning bij het repareren van de besmette computers.