Kortingsactie
WhatsApp

Oplichting via WhatsApp steeds meer gebruikt

Oplichting via WhatsApp komt steeds meer voor en is nog altijd groeiende. De kans dat je er op korte termijn eens een keer mee te maken krijgt, wordt steeds groter. Het is dus zeker ook van belang om hierop voorbereid te zijn en jezelf ertegen te beschermen. Dat betekent dus dat het goed is om te weten hoe de criminelen te werk gaan als ze WhatsApp inzetten. Aan de hand daarvan kan je dan zelf zorgen dat je hiertegen beschermd bent.

Doen alsof ze je kennen

Het grote probleem van oplichting via WhatsApp is dat het heel moeilijk te herkennen is. Dat is te danken aan het feit dat de oplichters zich voordoen als een bekende van je. Dat kunnen ze op meerdere manieren doen. De klassieke methode gebeurde met een ander nummer, waarmee geprobeerd werd om jou te overtuigen dat het de bekende was die een nieuw nummer had. Tegenwoordig gaat het zelfs nog geslepener, door WhatsApp-accounts zelfs te hacken. Dit betekent dus ook dat het heel lastig is om te zien of je daadwerkelijk met een bekende van doen hebt of niet.

Overeenkomsten in de werkwijze

Gelukkig zijn er wel overeenkomsten in de werkwijze die je mogelijk kan zien wanneer dit gebeurt. Natuurlijk kan het nummer en de profielfoto van de bekende wel te zien zijn. Het is echter altijd zo dat er om het betalen van een bepaalde rekening wordt gevraagd en dat hier haast bij geboden is omdat die persoon anders in grote problemen komt. Bovendien dringt de persoon aan de andere kant van het gesprek om het vooral via WhatsApp te laten verlopen en er niet bij te bellen, bijvoorbeeld omdat dit niet kan.

Toch bellen en niet handelen

De beste manier om je hiertegen te beschermen is door toch de confrontatie aan te gaan. Bel de persoon in kwestie toch op om te zien of het inderdaad zo is dat die persoon met geldproblemen te maken heeft. Wanneer dit niet het geval is, dan zal dat natuurlijk snel genoeg blijken. Neemt die persoon niet op? Wat je dan in ieder geval niet doet, is het geld overmaken. Zolang je geen andere zekerheid hebt dan WhatsApp, kan je stellen dat je geen zekerheid hebt.

Het beveiligen van WhatsApp

Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen dat anderen niet hetzelfde bij jou kunnen doen. Dat doe je door je account te beveiligen. Je kunt onder andere twee factorauthenticatie instellen in de app. Ook is het mogelijk om je account te beveiligen met een voice wachtwoord. Op die manier wordt het voor anderen dus wel heel lastig om toegang tot jouw account. Zo kunnen anderen dus ook niet het slachtoffer worden doordat ze met jouw account via WhatsApp benaderd worden.