Het aantal malafide webwinkels is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Vooral met de feestdagen in aantocht is het daarom oppassen geblazen bij het doen van aankopen op het internet. Hoe kunt u voorkomen dat u het slachtoffer wordt van online nepwinkels en gevaren als phising websites.
Politie ontdekt meer frauduleuze webshops
In 2017 rolde de politie maar liefst 438 malafide webwinkels op. Een jaar eerder waren dit er slechts 35. De cijfers zijn een indicatie dat het aantal nepwinkels op het internet de afgelopen jaren exponentieel is gestegen. In totaal werd er vorig jaar ruim 38 duizend keer aangifte gedaan van internetoplichting. Daarbij moet worden aangetekend dat slechts de helft van de slachtoffers van online oplichting aangifte doet.
Er zijn verschillende soorten malafide webwinkels. Zo maken sommige oplichters bestaande webwinkels nauwgezet na, zodat bezoekers de indruk hebben dat zij zich op de legitieme website van een betrouwbaar bedrijf bevinden. Daarnaast worden er compleet nieuwe, valse online winkels opgezet. Verder kopen oplichters bestaande domeinnamen op en gebruiken deze voor hun malafide praktijken.
Controleer URL
Wanneer u een website bezoekt, is het verstandig om de URL van de website te controleren. Heeft u bijvoorbeeld geen tikfout gemaakt of op een valse link geklikt(phising link)? Gekopieerde nepwebsites gebruiken vaak URL’s die lijken op de URL van de originele website. Regelmatig worden er woorden als korting, special of actie aan de naam toegevoegd. Een goede virusscanner biedt extra bescherming tegen zogenaamde phising websites.
Vervolgens kunt u controleren of de website lid is van Thuiswinkel Waarborg. Dit is een keurmerk dat wordt toegekend aan betrouwbare webwinkels. Kijk overigens niet alleen of u het logo van de organisatie ziet staan, maar controleer ook of de URL is opgenomen in de ledenlijst van Thuiswinkel Waarborg.
Wanneer een website geen onderdeel is van Thuiswinkel Waarborg is het verstandig om meer onderzoek te doen. Zijn er bijvoorbeeld online recensies te vinden over de website en hoe hebben andere klanten de service van het bedrijf ervaren? Controleer ook of het bedrijf een werkend telefoonnummer heeft en of het staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Taalfouten
Een veelvoorkomend kenmerk van een malafide website is het ontbreken van bedrijfsgegevens. Ook veel taalfouten en vreemde zinsconstructies kunnen duiden op een nepwebwinkel, omdat internetoplichters graag gebruikmaken van Google Translate of andere vertaalprogramma’s. Heeft een website kortingsacties die te mooi lijken om waar te zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook het geval. Veel nepwebshops proberen bezoekers namelijk te verleiden met nepaanbiedingen. Wees extra voorzichtig als een online winkel geen mogelijkheid tot achteraf betalen aanbiedt. Betaal nooit via e-mailinstructies.