Kortingsactie

PC Verkopen en bijbehorende DATA vernietigen.

DATA vernietigenPC Verkopen en bijbehorende DATA vernietigen.

Als u van plan bent uw oude computer/laptop te verkopen of bij het grofvuil te plaatsen, is het erg verstandig als u alle DATA van de computer verwijderd. Het formatteren van een harddisk is in dit geval niet voldoende en de oude DATA is nog tot 99% terug te halen.

Meest voorkomende denkfouten

De meest voorkomende fout is dat de verkoper vaak alleen de computer opnieuw installeert om bestaande data te verwijderen. Als uw computer dan in verkeerde handen valt is nog bijna alle data toegankelijk omdat alleen een klein gedeelte van de harddisk overschreven is.  Voor de installatie is het overgrote deel van de bestanden, met verschillende tools, nog makkelijk terug te halen.

Een tweede grote fout is dat mensen denken hun computer goed leeg te maken, door alleen hun harddisks te formatteren. Dit is niet het geval! Het enige wat gebeurd is het volgende: De harddisk geeft aan (enkel toestemming) dat alle bestanden die op de harddisk staan overschreven mogen worden. In werkelijkheid wordt geen data overschreven, maar enkel de toestemming gegeven om dit te doen.

Daarnaast komt het vaak voor dat gebruikers alleen hun documenten, foto’s, video’s etc handmatig verwijderen. Dit heeft net als de eerder genoemde punten niet veel zin. Deze data is nog eveneens eenvoudig terug te halen. Er zijn op internet genoeg gratis tooltjes die u helpen met het terughalen van bestanden bijvoorbeeld Recuva.

Tips

Om echt de data op de harddisk te “vernietigen”, zijn diverse tools beschikbaar. De meeste schijffabrikanten beschikken over eigen software om de data op de harddisk te verwijderen en te overschrijven. Naast de software van de schijffabrikanten is er ook de gratis tool KillDisk.

Deze tools gebruiken het zogeheten zero fill. Hierbij wordt de harddisk niet leeg gemaakt maar alle data en bestanden overschreven. De gehele harddisk wordt als het ware een of meerdere keren met “1tjes” en “0-etjes” gevuld. Dit zijn de zogenaamde binaire getallen (1 en 0). Als alle data meermaals overschreven is kunt u met een gerust hart uw computer verkopen/wegdoen.

Harddisk vernietigen

Bent u van plan uw computer niet te verkopen maar bij het grofvuil te zetten cq naar de milieustraat te brengen dan kunt u eenvoudig de harddisk uit uw computer halen en voorzichtig met een boormachine de harddisk doorboren. U harddisk is dan fysiek kapot en niet meer bruikbaar.

DATA vernietigen

Laat uw oude harddisk professioneel vernietigen.

IT-recycling is een specialist als het om data vernietiging gaat. IT-recycling kan indien gewenst oude harddisks op locatie versnipperen. Hiermee bent u 100% zeker dat de data vernietigd is en niet op straat komt te liggen.