Kortingsactie
Android Antivirus

PNG-afbeeldingen kunnen Android-toestel hacken

Android-toestellen kunnen door middel van malafide PNG-afbeeldingen eenvoudig gehackt worden. Het openen van een afbeelding op het internet of in een bijlage van een e-mail kan al genoeg zijn om een hacker ongewenst de mogelijkheid te geven de controle over uw toestel over te nemen. Dat blijkt uit de beveiligingsupdate die Google deze maand heeft uitgebracht.

De kwetsbaarheid die het mogelijk maakt om op afstand, via PNG-afbeeldingen, codes in het Android-framework uit te voeren heeft grote consequenties. Door het gat in de beveiliging kunnen hackers namelijk geprivilegieerde processen uitvoeren in het Android-framework.

Malware via PNG-afbeeldingen

Internetcriminelen kunnen u bijvoorbeeld afbeeldingen sturen via een e-mail, WhatsApp-berichten of een sms’je en zodra u de afbeelding opent worden er op de achtergrond, zonder dat u het doorheeft, processen gestart en kan de hacker bijvoorbeeld malware op uw toestel installeren. Volgens Google is er tot dusver nog geen gebruik gemaakt van dit beveiligingslek.

Alle toestellen van Android 7.0 (Nougat) tot Android 9.0 (Pie) lopen risico. Google heeft inmiddels een patch uitgebracht die het beveiligingslek moet dichten, maar daarmee zijn de problemen nog niet verholpen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Apple brengt Google namelijk niet gelijk een software update uit die het naar alle toestellen verstuurt; dit moeten de fabrikanten van de toestellen ieder voor zich zelf doen.

Geen beveiligingsupdates Android

Sommige fabrikanten brengen deze updates echter maanden later uit, waardoor het mogelijk is dat sommige Android-gebruikers nog tijden moeten wachten op een update die het lek in de beveiliging dicht. Bovendien worden sommige Android-toestellen helemaal niet meer van updates voorzien. Google maakte vorig jaar bijvoorbeeld bekend dat in 2017 zeker een miljard Android-telefoons geen beveiligingsupdates hadden ontvangen.

De afgelopen maand werden er in totaal 42 beveiligingslekken in het Android-systeem gedicht. Van deze gaten in de beveiliging bestempelt Google er 11 als ernstig.

Naast het up to date houden van uw smartphone adviseren wij een goede virusscanner op uw telefoon te installeren. Deze zijn ook beschikbaar en special ontwikkeld voor Android gebruikers. Klik op de gevoegde link voor een overzicht van gratis en betaalde antivirus special voor Android.