Kortingsactie

Politie waarschuwt voor cryptoware malware

CryptoLocker ransomwarePolitie waarschuwt voor cryptoware malware.

De politie heeft gisteren in een nieuwsbericht het midden- en kleinbedrijf en de lagere overheden gewaarschuwd voor het toenemen van “cryptoware”. Dit is een malware/ransomware variant die bestanden op uw computer versleuteld en onbruikbaar maakt. Eenmaal besmet met deze ransomware wordt aan de slachtoffers geld gevraagd voor het ontsleutelen van de bestanden. De slachtoffers wordt geadviseerd niet te betalen, de bestanden blijven namelijk versleuteld en het lokt nieuwe aanvallen uit, aldus de politie.

Preventie

De kans dat uw computer besmet raakt met cryptoware is meestal eenvoudig te verkleinen. Zorg ervoor dat de software op uw computer altijd is voorzien van de laatste beveiliging updates. Denk hierbij aan het besturingssysteem, Java, Adobe flash en PDF software. Daarnaast moet uw computer voorzien zijn van een virusscanner en dient u niet op ongevraagde links/bijlagen in e-mail berichten te klikken. Download software rechtstreeks van de website van de leverancier.

Maak regelmatig back-ups van uw complete systeem en belangrijke bestanden, bewaar de gemaakte back-ups op een andere locatie en losgekoppeld van uw computer. Hiermee voorkomt u dat ook de back-ups van uw computer versleuteld worden.

Oorzaak

Helaas heeft u het niet altijd zelf in de hand. Ook bij het normaal gebruik van internet kan uw computer besmet raken. Zo zijn in het verleden grote nieuws websites zoals nu.nl en de telegraaf gehackt. Hierdoor werd per ongeluk naar al hun bezoekers malware verstuurd. Alle besmette computers stuurden de malware weer door naar andere computers, waardoor in een zeer korte tijd duizenden computers besmet werden.

Als uw computer eenmaal besmet is met cryptoware kunt u weinig doen aan deze malware. Een back-up helpt u in deze situaties. Hier vindt u het pdf bestand dat de politie rond gestuurd heeft naar het midden- en kleinbedrijf en gemeentes. Blijf daarom altijd alert, voorkomen is beter dan genezen!