Kortingsactie
anti ransomware

Ransomware preventie tips

Naast het vermijden van verdachte websites en e-mail bijlagen zijn er nog drie hoofdzaken die je als gebruiker kunt ondernemen om niet het slachtoffer te worden van ransomware. Ransomware is een kwaadaardige malware variant die bestanden, op uw computer, volledig kan versleutelen. Door deze versleuteling is het niet meer mogelijk om uw bestanden te benaderen tenzij u goede preventieve maatregelen neemt.

1. Back-up uw belangrijke bestanden.

We zeggen het regelmatig: “maak back-ups voordat het te laat is”. Er zijn diverse manieren om uw persoonlijke bestanden te back-uppen. Denk aan een USB of externe harddisk. Mocht u dit regelmatig vergeten dan kunt u dit geautomatiseerd laten doen door back-up software. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van online back-up diensten (cloud back-up). Wil je extra veiligheid in deze back-up oplossing, kies dan voor een service die beschikt over versie beheer. Zo kunt u, als er iets gebeurd met uw account, eenvoudig terug naar de vorige versie van het bestand.

2. Gebruik up-to-date antivirus software.

Antivirus software biedt extra bescherming tegen kwaadaardige software die uw computer overhoop probeert te halen. Maak gebruik van onze virusscanner vergelijking en kies de meest geschikte variant voor u. Niet iedere virusscanner beschikt over een goede ransomware protectie. Ons advies is om altijd een security suite te kiezen die over deze techniek beschikt.

3. Update uw besturingssysteem regelmatig.

Zorg ervoor dat uw besturingssysteem altijd up-to-date is. Of u nu beschikt over een Windows, macOS of Android systeem. Al deze besturingssystemen hebben hun eigen kwetsbaarheden en zijn vatbaar voor virussen, malware zoals ransomware. Het is van groot belang, dat u, altijd de laatste beveiliging updates installeert.