Kortingsactie

Ruim 200.000 slachtoffers (internet)fraude

CybercriminelenRuim 200.000 slachtoffers (internet)fraude.

Het afgelopen jaar werd 1.5% van de Nederlandse bevolking het slachtoffer van identiteitsfraude, skimming of phishing. Dit zijn naar schatting van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) ruim 200.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder. Het grootste deel van de slachtoffers heeft dit aangegeven bij de bank. Een klein gedeelte hiervan deed daadwerkelijk aangifte bij de politie.

Identiteitsfraude:

Vaak wordt bij identiteitsfraude een kopie van een identiteitsbewijs gebruikt. Met de persoonlijke gegevens zoals: naam, geboortedatum en burgerservicenummer. Met deze persoonlijke gegevens wordt bijvoorbeeld een lening aangevraagd. Het slachtoffer krijgt vervolgens rekeningen binnen die niet van hem zijn.

Skimming:

Er zijn veel manieren van skimmen. De meest voorkomende manier van skimmen vindt plaats op pinapparaten en betaalautomaten. Op deze apparaten wordt een opzetstuk geplaatst die de magneetstrip leest van de pinpas. Vaak is ook een klein cameraatje aanwezig die uw pinode probeert te filmen. Bescherm de pincode daarom ook altijd tijdens het invoeren.

Phishing:

Phishing valt onder de categorie internetfraude. Cybercriminelen proberen achter uw bankgegevens te komen. Dit doen ze in de meeste gevallen door u te lokken naar een “fake” (bank)website. Deze websites zijn bijna niet te onderscheiden van de echte websites. Als u op deze phishing website uw inlog gegevens invoert worden deze gestolen door de oplichter met alle gevolgen van dien.

In het onderstaande overzicht is het opvallend dat het aantal hoger opgeleiden twee maal zo vaak het slachtoffer zijn tegenover de lager opgeleiden. Ook is duidelijk in het overzicht te zien dat het aantal jongeren en ouderen minder vaak het slachtoffer zijn. Zeven op de tien slachtoffers van het afgelopen jaar zijn slachtoffer geworden van skimming. Het is duidelijk te zien dat het aantal phishing slachtoffers een stuk lager ligt. Met 29% is dit een stuk minder vaak voorgekomen.

slachtoffers skimming of phishing

De oplichting vond voor 80% in Nederland plaats en 10% in het buitenland. Van de overige 10% is niet bekend waar de fraude plaats heeft gevonden.