Kortingsactie

Spam berichten nemen de overhand

Anti spam pictureSpam berichten nemen de overhand

Uit de eerste kwartaal cijfers van security bedrijf Commtouch is gebleken dat er dagelijks gemiddeld 100 miljard spammails verstuurd worden. De grootste piek die gemeten is vond plaats in de maand maart met een topbereik van 120 miljard spam berichten op een dag. Naast deze grote hoeveelheid spam berichten worden er gemiddeld 1 miljard berichten verstuurd met virussen en overige malware.

Het aantal phishing berichten dat verstuurd is ten opzichte van december vorig jaar is gedaald met 8%. Het aantal verstuurde e-mails met malware is daar in tegen enorm gestegen met 75%.

Het grootste aantal spam wat wereldwijd verstuurd wordt is afkomstig van besmette computers. Dit zijn de zogenaamde zombie computers. Deze Windows en MAC computers zijn besmet met malware en virussen vaak zonder dat de gebruiker hier iets vanaf weet. Dit komt omdat deze malware variant stilletjes op de achtergrond meedraait, de computer zal langzamer worden maar blijft redelijk normaal functioneren. Ondertussen maakt de computer wel deel uit van het grote botnet wat spam verstuurd, ddos aanvallen verricht op banken en overheid instellingen en zo mogelijk uw persoonsgegevens steelt.

In de meeste gevallen zijn het computers die niet zijn voorzien van antivirus software. Daarnaast zijn bij veel van de besmette computers niet de laatste beveiligingsupdates geïnstalleerd. Het gaat dan om updates van de internet browser, Adobe, Java en uiteraard het besturingssysteem zelf. Voorkom dat u slachtoffer wordt van cybercriminelen en installeer altijd de laatste beveiligingsupdates.