Kortingsactie

Telegraaf.nl verspreidde malware via advertenties

De Telegraaf LogoTelegraaf.nl verspreidde malware via advertenties.

De nieuws website van de telegraaf heeft afgelopen donderdag uren lang per ongeluk malware verspreid door middel van reclame advertenties. Gebruikers die de nieuws site bezochten en over een verouderde Java versie beschikten werden automatische geïnfecteerd met een virus. Aldus beveiligingsbedrijf Fox-IT, dat de malware op de nieuws website ontdekte.

De malware aanval maakte gebruik van twee “oude lekken” in Java. Deze beveiligingslekken zijn door Oracle in juni 2012 en april 2013 gedicht. Bezoekers die nog over een oude versie beschikten en de site hebben bezocht zijn automatisch geïnfecteerd. Het virus installeerde zichzelf op de computer. Het betreft ransomware welke de computer vergrendeld en een bericht van Politie Nederland toont. De gebruiker moet 100 euro betalen om weer toegang te krijgen tot zijn/haar computer. Doe dit absoluut niet, na een betaling blijft uw computer vergrendeld en gaan hackers er met uw creditcard gegevens vandoor.

Advies: Herinstallatie

De malware die op de besmette computers is geïnstalleerd, is zeer moeizaam te verwijderen. Nadat er eventueel toegang tot de computer is verkregen, blijven er rootkids op uw computer achter die vervolgens nieuwe virussen binnenhalen.

De enige manier om dit probleem op te lossen of dit probleem uit de wereld te helpen is door de malware te verwijderen, een backup te maken van de bestanden en de computer opnieuw te installeren. Vervolgens dient u de laatste updates te downloaden en te installeren. Daarna installeert u antivirus software en update u deze tot de laatste versie. Als alles up to date is, kunt u uw bestanden van de gemaakte back-up terugplaatsten.

Om de computer te ontgrendelen adviseren wij de gratis Kaspersky rescue cd, antirootkit en HitmanPro Kickstart. De software van Kaspersky download u vanaf een andere computer, brandt u vervolgens op een CD of DVD. Daarna start u de computer op van de gebrande cd. De software moet eerst geüpdate worden en kan dan de complete computer scannen.

*Voordat u de back-up terugplaatst op de computer adviseren wij de volgende antivirus software. De beste antivirus software helpt u te beschermen tegen mogelijke dreigingen op het internet. Het zal u in de toekomst een hoop ellende besparen.