Kortingsactie

Uw thuisnetwerk beschermen

Internet is allang niet meer alleen bestemd voor uw computer of smartphone. Steeds meer apparaten in ons huishouden hebben de afgelopen jaren functies gekregen waarvoor internet gebruikt wordt. Op welke televisie kunt u tegenwoordig bijvoorbeeld geen Netflix, Apple TV of YouTube bekijken? Bovendien zijn ook steeds meer huishoudelijke apparaten verbonden met het internet. Denk bijvoorbeeld aan thermostaten en koffiezetapparaten. Door de online functies kunnen uw apparaten eenvoudig met u en met elkaar communiceren. Er zit echter ook een schaduwkant aan deze gebruiksvriendelijkheid: het enorme veiligheidsrisico. 

Veiligheidsrisico’s Internet of Things

Dat onze huishoudelijke apparaten in toenemende mate zijn aangesloten op het internet noemt men het Internet of Things (IoT). Waarom vormt dit een gevaar voor uw online veiligheid? Dat is eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen. Alle apparaten die aangesloten zijn op het internet dienen direct een toegangspoort tot uw thuisnetwerk en wanneer een apparaat is geïnfiltreerd lopen alle andere apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten direct een groot gevaar. Hackers kunnen deze apparaten dus gebruiken om uw systeem binnen te dringen, malware te verspreiden, gevoelige gegevens te stelen en u zelfs te bespioneren via webcams en microfoons.

Computers, laptops, smartphones en tablets kunt u doorgaans goed beveiligen met antivirus software. Dit is met de meeste IoT-apparaten niet het geval. Er is geen antivirus software om uw koffiezetapparaat of slimme thermostaat mee te beschermen.

Hoe kunt u uw slimme apparaten beschermen tegen malware?

Is er dan helemaal geen manier om uw thuisnetwerk te beveiligen? Gelukkig wel. Er zijn namelijk speciale beveiligingsrouters die een schild vormen voor uw volledige netwerk. De router is immers de plek waar al het inkomende en uitgaande verkeer langskomt. Een slimme router herkent gevaren en houdt deze tegen voor zij de op het netwerk aangesloten apparaten bereiken. Daarnaast weet een beveiligingsrouter wat voor gedrag gebruikelijk is voor welk apparaat. Zodra een apparaat opeens verdachte acties wil uitvoeren, worden deze geblokkeerd of ontvangt u een waarschuwing. De meeste van deze geavanceerde routers geven daarnaast aan wat voor veiligheidsrisico’s uw netwerk loopt. Ook ontvangen ze automatische updates zodat ze altijd zijn voorzien van de laatste software.

Dat u een slimme router heeft, wil overigens niet zeggen dat u helemaal geen antivirus software meer nodig heeft. Mocht een hacker tóch uw systeem binnendringen, dan beschermt geavanceerde virusscanner uw belangrijkste gegevens op uw computer of smartphone. Bovendien neemt u mobiele apparaten mee naar buiten en gebruikt u deze op andere netwerken.

Hieronder diverse antivirus routers special ontwikkeld voor IoT: