Kortingsactie

Internet dreigingen & Malware

Wat betekent spyware?
Wat is malware?
Wat betekent phishing?
Wat is Spam?
Wat is een Trojan horse?
wat is een computervirus?
Wat is een computerworm?
Wat betekent botnet?

Wat betekent spyware?

Spyware is een Engelse term. Het is simpel gezegd spionneer software. Spyware programma’s proberen gegevens te stelen van een computer gebruiker en deze vervolgens te misbruiken. Het doel van deze computer programma’s is om met deze gegevens geld te verdienen.

Spyware zit vooral in illegale software verwerkt maar kan ook tijdens het browsen op uw computer terecht komen. De software is zowel voor Windows als MAC computers een risico. Gebruikers die niet over computer beveiliging beschikken lopen de grootste risico’s.

Wat is malware?

Malware is een verzamelnaam van kwaadaardige software met als doel gevoelige informatie te stelen, het desorganiseren van computer systemen en het onterecht toegang krijgen tot deze computersystemen.

Wat betekent phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude. Het voornaamste doel van deze oplichting is om gebruikers in te laten loggen op een valse website. Dit kan een bank website zijn of een grote internet winkel. De phishing websites zijn vaak een namaak copy van de echte website.

Het doel is om gebruikers in te laten loggen op deze valse website en hun gebruikersnaam, wachtwoord of creditcard gegevens te stelen. Als de gebruiker deze gegevens opgeeft gaat de oplichter ervandoor met bijvoorbeeld uw creditcard gegevens.

Wat is Spam?

Simpel gezegd is spam een tekst bericht dat u ongevraagd ontvangt. Dit kan een sms bericht zijn of een e-mail bericht. Niet alle berichten zijn per definitie spam, de inhoud van het tekstbericht moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen. Een ongevraagde commerciële e-mail kan als spam gezien worden. In Nederland is het versturen van spam verboden.

Wat is een Trojan horse?

Een Trojan horse is een tool dat kwaadwillende ongeoorloofd toegang geeft tot uw computer. De computer staat wagenwijd open en een hacker zou uw gegevens kunnen verwijderen, blokkeren, wijzigen en kopiëren. Een Trojan horse is geen virus of computerworm.

wat is een computervirus?

Een computervirus is een schadelijk stuk software wat zichzelf kan verdubbelen en verspreiden op uw computer of het computernetwerk. Dit gebeurt op de achtergrond zonder dat u door heeft dat uw computer besmet is. Doordat de software in staat is zich zelf te repliceren gaat de verspreiding razendsnel.

Wat is een computerworm?

Een computerworm is het zelfde als een computervirus. Een computerworm kan zichzelf repliceren en verspreiden. De verspreiding kan op verschillende manieren. Denk hierbij aan e-mail bijlagen, netwerken voor het delen van bestanden of USB sticks.

Wat betekent botnet?

Een botnet of botnetwerk is een groot netwerk met computers die besmet zijn met malware. De computer wordt als het ware een zombie computer. Deze luistert naar commando’s van een andere computer(server) die beheerd wordt door een cybercrimineel.

Vaak worden computers die besmet zijn en deelnemen aan een botnet gebruikt voor het versturen van spam. Omdat een botnet uit honderdduizenden computers kan bestaan worden ook gerichte aanvallen uitgevoerd op bijvoorbeeld websites van banken. Dit doen ze door met honderdduizenden computers, tegelijkertijd, een bank website te bezoeken en deze zodanig te belasten dat de website onbereikbaar wordt.

Er bestaat maar een beschermings-oplossing tegen al deze varianten. Zorg ervoor dat u altijd over een virusscanner beschikt of een goed internet security pakket.