Kortingsactie
cryptocurrency security

Veilig aan de slag met Bitcoin

Veilig aan de slag met Bitcoin en andere cryptocoins:

Cryptocurrencies, met name Bitcoin, zijn tegen alle verwachtingen in al jarenlang aan een opmars bezig. Steeds meer mensen kiezen ervoor om (een deel) van hun reguliere valuta in te ruilen voor Bitcoins. Vooral als uw computer niet goed is beveiligd, brengt dit risico’s met zich mee. Wanneer u aan de slag gaat met Bitcoin is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw systeem goed is beschermd tegen malware en hackers.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een online financieel systeem dat wordt gebruikt voor betalingen van de ene persoon aan de andere. In tegenstelling tot conventionele banksystemen, maakt Bitcoin geen gebruik van bestaande valuta maar van een eigen munt, eveneens genaamd Bitcoin. Hierdoor is Bitcoin niet gebonden aan de bancaire systemen en de regels en voorwaarden die overheden stellen aan banken. Bitcoin heeft geen eigenaar en is volledig gedecentraliseerd.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

Omdat Bitcoin geen eigenaar heeft, maar werkt op een peer-to-peer basis, is er dus ook geen instantie die er geld aan verdient, bijvoorbeeld door middel van transactiekosten of rente. Hierdoor zijn transacties met Bicoin ook sneller dan gebruikelijk. Banken houden het geld na een overboeking namelijk vaak enige tijd vast, maar bij Bitcoin is dit niet het geval. Bovendien is Bitcoin erg geschikt voor internationale transacties, omdat er geen wisselkoers gebruikt hoeft te worden.

Omdat Bitcoin niet gebonden is aan het reguliere bancaire systeem, kan de overheid niet bij uw geld. In tegenstelling tot bij traditionele valuta, waar overheden regelmatig extra geld creëren, is er een vast aantal Bitcoins in omloop. Hierdoor is Bitcoin niet gevoelig voor inflatie. Kortom: het gebruik van Bitcoin biedt een hoop voordelen.

  • Bitcoin heeft geen eigenaar die er geld aan verdient
  • Bitcoin is snel
  • Geen transactiekosten
  • Niet gevoelig voor inflatie
  • Internationaal
  • De overheid kan er niet bij

Wat is het gevaar?

Maar zijn er ook risico’s? Wanneer u gebruik maakt van internetbankieren en voldoet aan de gestelde veiligheidsregels van de bank, dan draagt de bank het risico bij eventuele fraude. Bij Bitcoin heeft u dit vangnet niet. Bitcoins worden opgeslagen in zogenoemde wallets. Dit zijn bestanden die de encryptiesleutels en geheime codes bevatten die gebruikt worden om transacties met Bitcoin uit te voeren. Er zijn verschillende programma’s en hardware tools waarmee u uw Bitcoins kunt opslaan en beheren.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat de geheime codes(private keys) in handen vallen van mensen voor wie zij niet bestemd zijn. Internetcriminelen proberen constant uw wachtwoorden te bemachtigen om zo uw Bitcoins afhandig te maken. Hiervoor gebruiken zij bijvoorbeeld speciaal ontwikkelde malware.

Hoe kunt u uw bitcoins beschermen?

Het is dan ook erg belangrijk om over een goede antivirus te beschikken als u Bitcoins heeft. Zorg dat uw systeem beschikt over de laatste updates en voer  voordat u aan de slag gaat met Bitcoin een volledige systeemscan uit, zodat u zeker weet dat zich geen schadelijke software op uw computer bevindt.