Veilig internetbankieren – Laat uw bankrekening niet misbruiken!
Afgelopen donderdag 24 januari kwam RTL nieuws met een bericht over internet fraude en phishing-sites. Hieronder bespreken we een aantal punten/tips voor veilig internetbankieren.
Enkele jaren geleden betaalde de banken de schade terug die u had geleden. Dit is tegenwoordig niet meer het geval en u heeft als consument een eigen verantwoordelijkheid. Het is erg belangrijk dat u als consument goed oplet tijdens een betaling.
Maak geen account aan die uw betaal gegevens opslaat:
Tegenwoordig is het grootste risico dat hackers klant gegevens stelen die door de webwinkel worden opgeslagen. Het is dus verstandig (als dit mogelijk is) om geen account aan te maken bij de webwinkel, maar eenmalig de gegevens voor de aankoop in te vullen. Hiermee voorkomt u dat als de webwinkel gehackt wordt uw betaal gegevens gestolen worden.
Veilige verbinding of niet:
Als je besluit om een online aankoop te doen controleer dan altijd of de betalingsgegevens over een beveiligde verbinding verstuurd worden. Dit doet u door te controleren of ‘http’ vervangen is door ‘https’ en of het slotje in de URL balk aanwezig is. In de meeste internet browsers kleurt de URL balk (gedeeltelijk) groen. Zie onderstaande afbeeldingen voor meer duidelijkheid
Zoals u duidelijk kunt zien bij de bovenstaande twee voorbeelden, wordt er gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding.
Minimaliseer betalingen met uw creditcard:
Probeer betalingen met uw creditcard te vermijden. Gebruik als het mogelijk is andere betaal methodes zoals: Ideal, PayPal of maak het bedrag over naar de rekening van de verkoper.
Eigen verantwoordelijkheid:
Na de vele reclame spotjes en berichtgevingen verwachten banken dat hun klanten tegenwoordig heel alert zijn. Je hebt nu eenmaal een eigen verantwoordelijkheid, banken verwachten dat je minimaal 1 keer per week inlogt en controleert of alles goed gaat. Als u weken lang niet inlogt op uw bank account en er blijkt dat er onterecht verschillende bedragen zijn afgeschreven, kunt u voor een groot gedeelte fluiten naar uw centen, dit omdat banken met slechts de helft nog willen vergoeden.
Valse E-mails:
U kent waarschijnlijk wel de vele reclame spotjes over phising sites. Klik nooit op links in e-mail berichten die zogenaamd van uw bank afkomstig zouden zijn. Hiermee verkomt u dat u op een zogenaamde phishing website terecht komt of andere rotzooi zoals virussen en maleware op uw computer installeert.
Banken vragen NOOIT om uw inloggegevens via de telefoon of E-mail! Geef deze dan ook nooit weg!
Tan codes – wachtwoorden en bankpassen:
De meeste banken melden in de algemene voorwaarden dat u uw bankgegevens buiten het zicht van uw huisgenoten moet houden.
Beveiliging:
Zorg ervoor dat uw beveiliging goed is en aanstaat. Zet uw antivirus, firewall nooit uit en gebruik sterke wachtwoorden voor uw draadloze internet en uw bank account.
Installeer altijd de laatste updates:
Installeer altijd de laatste updates van uw Computer, Browser, Adobe, Java en alle andere programma’s.
Search Advisor:
Gebruik antivirus software met de Search Advisor optie. Deze software herkent de meeste recente phising sites. Als u aan het zoeken bent op Google of Bing dan komt er bij de zoekresultaten een vinkje bij de veilige websites of een melding dat de site niet veilig is.
Geïnfecteerd of niet?
Heeft u het vermoeden dat uw computer is besmet met malware? Gebruik de computer dan absoluut niet meer voor het internet bankieren. Is het noodzakelijk dat u gaat internetbankieren doe dit dan vanaf een andere computer. Gebruik een goede virusscanner om uw computer te scannen op virussen en malware.
Handmatig afsluiten:
Log altijd handmatig uit als u klaar bent met internetbankieren of als u bij uw computer wegloopt. Veilig internetbankieren heeft u voor een groot gedeelte zelf in de hand!