Wat is ransomware, hoe bescherm je je zelf?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker over ransomware. Wat is dit eigenlijk precies? Om het gemakkelijk uit te leggen is het software die een computer gijzelt. Het wordt gebruikt om de eigenaar of gebruiker van een computer te chanteren. Vaak is het zo dat door het betalen van een bepaald bedrag de computer weer ontgrendeld wordt. Dit is natuurlijk geen goede zaak, want dit zou betekenen dat je de gijzelaars keer op keer opnieuw zou moeten betalen. De vraag is dus hoe je jezelf kunt beschermen tegen ransomware. Er zijn dan twee belangrijke opties.

Hoe werkt ransomware?

Het is belangrijk om te weten hoe ransomware precies werkt. Het dringt een computer op een vergelijkbare manier als een virus binnen. Bijvoorbeeld door een besmet bestand te sturen. Wanneer dit eenmaal is binnengedrongen, wordt de computer vergrendeld. Er verschijnt een bericht met een mededeling. In veel gevallen lijkt dit op een mededeling van bijvoorbeeld een overheidsinstantie. De gijzelaars gokken er daarmee op dat de gebruiker van de computer schrikt en niet naar de overheid durft te stappen om de waarheid te checken. Op die manier krijgen ze controle over de situatie.

Oude situatie herstellen

Naast antivirus is de beste beveiliging tegen ransomware is een recente back-up. Wie regelmatig back-ups maakt van het systeem, met back-up software of bij een clouddienst, kan namelijk altijd terug naar de oude situatie. Zo is onder de ransomware uit te komen. Dit zorgt er in ieder geval dat alleen het meest recente werk verloren gaat zonder te betalen en niet alles wat op de pc of laptop te vinden is onbruikbaar wordt. Het is dus wel essentieel om met grote regelmaat back-ups te maken en dat dit gebeurt op een geïsoleerde back-upserver of een externe harddisk die niet is aangesloten op uw computer. Zodat deze niet ook met de gijzelsoftware geïnfecteerd kan worden.

Zeker zijn van de beveiliging

Om de kans dat ransomware macOS of Windows PC kan binnendringen, is het ook van belang om de bescherming te optimaliseren. Een goede virusscanner is dus wel een eerste vereiste. Dit geldt overigens net zo goed voor smartphones en tablets. Wanneer die met een scanner zijn uitgerust die ook nog eens aan de laatste eisen voldoet, maak je de kans een stuk kleiner dat de ransomware kan doordringen en je apparaat in gijzeling kan nemen. Heb dus altijd aandacht voor de kwaliteit van de virusscanner. Een overzicht met de beste virusscanner van 2023 vind je hier.

Software regelmatig updaten

Tot slot is het belangrijk om te stellen dat wat voor de virusscanner geldt, eigenlijk in het algemeen geldt. Dat betekent dus dat het aan te raden is om altijd op te letten of alle software die op de PC, Mac of smartphone staat wel up-to-date is. Is dit niet het geval, zorg dan dat de updates er zo snel als mogelijk op komen te staan. Dit dicht vaak de mogelijke lekken, zodat het moeilijker wordt voor computercriminelen om de ransomware op de computer te plaatsen.