Kortingsactie
ouderlijk toezicht software

Wat onze kinderen online uitspoken

Veel ouders tasten volledig in het duister als het gaat om het online gedrag van hun kinderen. Praten over de gevaren op het internet doen de meeste ouders niet, zo blijkt uit onderzoek van beveiligingssoftwareproducent AVG. De gevaren zijn echter groter dan menigeen denkt. 40 procent van de kinderen chat bijvoorbeeld met vreemden.

Uit een rapport van Center for Cyber Safety and Education uit 2016 blijkt dat kinderen in de Verenigde Staten (4e tot de 8e klas) op grote schaal verleid worden tot het chatten met onbekenden. En dat is niet het enige gevaar, een groot deel van deze kinderen bleek gevoelige gegevens prijs te geven aan deze vreemden. Zo gaf meer dan de helft van hen hun telefoonnummer. 6 procent van de kinderen onthulde het woonadres. Nog schokkender is het dat 15 procent van de kinderen ook probeerde de onbekende na online contact te ontmoeten.

Weinig weet van online gedrag kinderen

Veel ouders hebben echter geen idee van dit online gedrag van hun kroost. Daarom is het cruciaal om het internetgedrag van kinderen in de gaten te houden en met hen te praten over de gevaren op het internet. Ouderlijk toezicht software wordt steeds meer gebruikt om een oogje in het zeil te houden. Tegenwoordig wordt deze software gecombineerd in de uitgebreidere internet security pakketten. Vertel uw kinderen over de gevaren, druk hen op het hart niet met vreemden te praten en vertel hen nooit persoonlijke gegevens te delen. Daarnaast is het ook erg belangrijk om tijdens dergelijke gesprekken goed te luisteren naar uw kinderen. Zodoende krijgt u een beter beeld van hun online gedrag.

Want kinderen hebben vandaag de dag vrijwel onbegrensd toegang tot het internet. Ruim 70 procent van de kinderen in de 4e tot 8e klas in VS heeft een mobiele telefoon, terwijl ruim 64 procent een tablet tot haar beschikking heeft. Ook heeft bijna de helft van de kinderen een computer op de slaapkamer.

Uit het onderzoek van het Center for Cyber Safety and Education komt naar voren dat veel kinderen dingen doen die hun ouders niet zouden goedkeuren (29 procent). Een deel van hen bezoekt bijvoorbeeld sites waar zij vreemden kunnen ontmoeten en 17 procent van de kinderen bezoekt websites met seksueel getinte beelden. Daarnaast gokken sommige kinderen online en zoeken zij op het internet naar manieren te frauderen met hun schoolwerk.