Kortingsactie

Antivirus voor Android 2023

Android virusscanner

Malware bestaat al lang niet meer uitsluitend voor computers. Ook tablets en smartphones zijn een gewillig doelwit voor cybercriminelen, vooral omdat veel gebruikers nog geen betrouwbare antivirus hebben voor hun telefoon of tablet. Ook wanneer u een smartphone of tablet met het Android-besturingssysteem heeft, is een goede virusscanner onmisbaar. Wat is de beste Android antivirus?

Onderaan deze pagina bespreken we negen antivirus apps voor Android. De recensies komen uit de Google Play Store zo heeft u meteen een goed beeld hoe andere gebruikers de antivirus app beoordelen. De meeste virusscanner apps zijn ook beschikbaar voor het iOS-besturingssysteem. Als u antivirus software koopt voor het Windows besturingssysteem zijn de apps in de meeste gevallen gratis beschikbaar.

Android AntivirusAntivirus voor Android op een rijtje:

 • Bitdefender Mobile Security
 • Norton Mobile Security
 • TrendMicro Mobile Security
 • Cheetah Mobile Security Master
 • G Data en Mobile Internet Security
 • Avast Mobile Security
 • Kaspersky Internet Security for Android
 • Avira Antivirus Pro Security
 • Bullguard Mobile Security

Waarom antivirus?

De hedendaagse tablets en smartphones doen nauwelijks onder voor computers. Het is mogelijk om apps te downloaden en te gebruiken en dat doen we dan ook massaal. Dat biedt natuurlijk een hoop voordelen, maar het brengt ook de nodige gevaren met zich mee. Net als computers kunnen telefoons en tablets het slachtoffer worden van hardnekkige kwaadaardige software als ransomware.

Vooral omdat smartphones en tablets gebruikt worden voor gevoelige zaken brengt dat grote risico’s met zich mee. Vrijwel iedereen gebruikt tegenwoordig apps om te internetbankieren en het is zelfs mogelijk om zonder bankpas te betalen met uw telefoon. De gegevens die hiervoor gebruikt worden, mogen absoluut niet in handen van de verkeerde personen vallen.

Android is bovendien een zeer geliefd besturingssysteem. Het grootste deel van de mobiele apparaten heeft Android geïnstalleerd, waardoor het erg aantrekkelijk is voor cybercriminelen om malware te ontwikkelen voor apparaten met dit besturingssysteem.

Wat is het gevaar?

De risico’s lopen uiteen. Sommige malware zorgt er ‘slechts’ voor dat u wordt lastiggevallen door vervelende reclames en pop-ups. Net als voor pc’s bestaat er voor Andoid-apparaten echter ook zeer hardnekkige malware. Denk bijvoorbeeld aan ranswomware die uw smartphone of tablet kan ‘gijzelen’. Uw apparaat wordt versleuteld en internetcriminelen eisen losgeld om hem weer te ontgrendelen.

Ook surfen op het internet met Android-apparaten is niet zonder gevaar. Via nepwebsites die sprekend lijken op de echte websites van bijvoorbeeld banken of de overheid, proberen criminelen belangrijke privégegevens te bemachtigen. Door u in te laten loggen op een fake-website tracht men bijvoorbeeld achter uw inloggegevens, wachtwoorden en creditcardgegevens te komen.

Hoe krijg ik een virus?

Er zijn verschillende manieren waarop malware zich kan nestelen op uw telefoon of tablet. Een van de belangrijkste manieren voor virussen om zich te verspreiden is via nep-apps. U downloadt een app, waarna u in eerste instantie vaak niets ongebruikelijks merkt. Op de achtergrond wordt er echter kwaadaardige software geïnstalleerd, die probeert gegevens te bemachtigen, u naar gevaarlijke websites doorstuurt of uw bestanden weet te versleutelen. Vaak lijken de apps zeer betrouwbaar, waardoor u geneigd bent de gevraagde informatie in te vullen en dat is vaak precies waarnaar de internetcriminelen op zoek zijn.

Alleen apps uit de Playstore

Google Play is de appstore die standaard is geïnstalleerd op Android-apparaten. Het is de vervanger van de Android Market. De store kan gebruikt worden om apps te downloaden of te kopen. Apps die hier worden aangeboden, dienen eerst geautoriseerd te zijn door Google Play. De kans dat u hier onveilige apps downloadt is dus aanzienlijk minder groot en het is dan ook aan te raden alleen programma’s uit deze appstore te downloaden.

Bij veel apparaten zijn de instellingen standaard dusdanig geconfigureerd dat het niet mogelijk is om apps te downloaden die niet uit Google Play afkomstig zijn. Deze instellingen zijn echter te wijzigen, waardoor het mogelijk wordt om apps buiten Google Play om te downloaden en te installeren. Dit is echter af te raden, omdat deze apps niet gecontroleerd zijn. Wanneer het echt noodzakelijk is om een app buiten de appstore om te downloaden, dan is het verstandig om een goede antivirus te hebben die het programma controleert voor het wordt geïnstalleerd.

Overigens is het downloaden van apps uit Google Play niet honderd procent veilig. Cybercriminelen weten natuurlijk ook dat het overgrote deel van de apps wordt gedownload vanuit Google Play. Zij doen er dan ook alles aan om malware-apps te ontwikkelen die legitiem lijken en daardoor worden toegelaten tot de appstore. Er zijn al diverse gevallen bekend van kwaadaardige apps die wisten door te dringen tot Google Play. Een goede antivirus is dus een vereiste.

Wat doet antivirus?

Antivirus scant de bestanden op uw smartphone of tablet op zoek naar bekende kwaadaardige bestanden. Daarnaast beschikt goede antivirus over real-timebescherming. Ook wordt u beschermd tegen kwaadaardige websites, worden verdachte processen herkend en heeft gevaarlijke software zoals ransomware geen kans uw belangrijke bestanden te versleutelen.

Veel virusscanners beschikken verder over anti-spam en anti-spyware en zij beschermen uw privacy. Ook biedt een goede antivirus extra bescherming tijdens het internetbankieren en online winkelen. Omdat veel Android-apparaten worden gebruikt voor social media, bieden sommige antivirus-apps ook speciale bescherming bij het gebruik hiervan. Zodoende klikt u dus nooit op valse posts of opent u gevaarlijke bijlagen.

Bij meer geavanceerde programma’s is er de mogelijkheid om uw apparaten op afstand te vergrendelen in het geval van verlies of diefstal. Wanneer iemand uw telefoon of tablet probeert te gebruiken wordt er een foto gemaakt en u kunt direct de locatie zien.

Gratis antivirus voor Android

Er zijn tal van gratis antivirusprogramma’s op de markt. Die beschermen u tegen belangrijke gevaren. Het grote probleem met de gratis pakketten is dat u niet beschermd bent tegen álle soorten malware en dat is nu juist waarom u een antivirus wilt. Vaak zijn het juist de meest gevaarlijke en hardnekkige virussen, waartegen gratis antivirus uw apparaat niet beschermt. Daarom is het verstandig een betrouwbaar betaald antiviruspakket aan te schaffen.

Een antivirus voor al uw apparaten

Overigens is het niet altijd nodig om afzonderlijke antivirus software voor ieder Android-apparaat te kopen. De meeste antiviruspakketten bieden de mogelijkheid om meerdere apparaten te beveiligen. Vaak biedt een pakket de mogelijkheid om het direct voor meerdere apparaten te gebruiken en vrijwel altijd kunt u extra licenties kopen. Met een pakket kunt u soms in een keer al uw computers, telefoons en tablets beschermen.

Wat is een goede Android virusscanner?

Er is een breed scala aan antivirus software voor Android beschikbaar. De meeste van deze programma’s worden aangeboden door gerenommeerde ontwikkelaars en bieden bescherming tegen de belangrijkste gevaren. Maar wat is de beste antivirus voor Android? Dat hangt voor een groot deel af van de manier waarop u uw apparaten gebruikt en van uw specifieke behoeften. Hieronder leest u wat voor antivirus software er bestaat voor Android, hoe en waartegen deze programma’s beschermen en wat de voor- en nadelen van de verschillende software pakketen zijn.

QR Code Bitdefender Mobile Security en AntivirusBitdefender Mobile Security

Bitdefender Mobile Security komt in onafhankelijke tests steevast naar voren als een van de beste antivirus programma’s voor Android. De software beschermt via de autopilot tegen de belangrijkste gevaren. Nieuwe apps worden automatisch gescand en u wordt tijdens het surfen gewaarschuwd voor websites die malware, phishing of andere gevaarlijke inhoud bevatten. Bitdefender Mobile Security heeft desondanks nauwelijks invloed op de snelheid en batterijduur van uw smartphone of tablet.

Bitdefender Mobile Security controleert verder bijvoorbeeld of er geen inbreuk op de privacy van uw e-mailaccount wordt gemaakt. Daarnaast kunnen gevoelige apps worden beveiligd met een pincode of vingerafdrukherkenning. Met de antidiefstalmodule kunt u uw apparaat lokaliseren, vergrendelen en het is mogelijk om bestanden op afstand te wissen. Wanneer iemand ongewenst uw telefoon probeert te ontgrendelen wordt er automatisch een foto van de persoon gemaakt en naar Bitdefender Central gestuurd.

Bitdefender Mobile Security Recensies

 • Antidiefstal
 • Beveiliging gevoelige apps
 • Bescherming privacy
 • Geen verlies snelheid of batterijduur

QR Code Norton Security MobileNorton Mobile Security

Met Norton Mobile Security beschermt u uw apparaten tegen alle digitale gevaren. Voordat u een app installeert wordt deze uitgebreid onder de loep genomen en u wordt automatisch gewaarschuwd voor malware, risico’s voor uw privacy en andere ongewenste bijkomstigheden. Daarnaast biedt Norton Mobile Security uitgebreide bescherming van uw privacy. Malware-apps en nep-websites worden automatisch geblokkeerd zodat u nooit het risico loopt gevoelige informatie prijs te geven aan partijen voor wie dit niet bestemd is.

Wanneer u uw apparaat kwijt bent, beschikt Norton Mobile Security over de mogelijkheid om automatisch een alarm af te laten gaan, zodat u hem snel terug kunt vinden. Daarnaast kunt u uw telefoon of tablet lokaliseren en u kunt het apparaat op afstand vergrendelen en bestanden wissen. Daarnaast beschikt de software over de mogelijkheid om back-ups te maken van uw contactgegevens. Een abonnement is te gebruiken voor meerdere Android-apparaten.

Norton Mobile Security Recensies

 • Bescherming privacy
 • Controle apps
 • Antidiefstal
 • Back-up contactgegevens
 • Een abonnement voor meerdere apparaten

QR Code TrendMicro Mobile SecurityTrendMicro Mobile Security

TrendMicro is een specialist op het gebied van antivirussoftware voor mobiele apparaten en Mobile Security is dan ook een zeer geavanceerd pakket voor telefoons en tablets met Android. TrendMicro Mobile Security beschermt onder andere tegen gevaarlijke apps door u te waarschuwen voor onbetrouwbare programma’s, nog voor u deze heeft gedownload. Daarnaast beschikt de software over bescherming tegen ransomware en het waakt tegen apps die persoonlijke gegevens proberen te bemachtigen. Gevaarlijke en frauduleuze websites worden automatisch geblokkeerd. Daarnaast kunt u met TrendMicro Mobile Security gevoelige apps extra beveiligen.

Verder helpt TrendMicro Mobile Security u met het configureren van de privacy-instellingen van social media als Facebook. Bedreigingen voor de privacy en gevaarlijke links op social media en in berichtenapps als WhatsApp worden automatisch geblokkeerd. Daarnaast beschikt TrendMicro Mobile Security over een anti-diefstalmodule die u in staat stelt uw apparaat op te sporen, te vergrendelen en leeg te maken. Ook heeft u de beschikking over ouderlijk toezicht.

TrendMicro Mobile Security Recensies

 • Beschermt tegen ransomware
 • Beschermt uw privacy op Facebook
 • Ouderlijk toezicht
 • Anti-diefstal
 • Blokkeert onveilige links WhatsApp
 • Stopt onbevoegde toegang tot apps

QR Code Cheetah Mobile Security MasterCheetah Mobile Security Master

Cheetah Mobile Security Master is een antivirus-app voor Android die uw smartphone of tablet beschermt tegen alle digitale bedreigingen. De virusscanner spoort malware op en blokkeert en verwijdert gevaarlijke programma’s. Ook wordt u direct gewaarschuwd voor mogelijk onveilige apps. Daarnaast zorgt Cheetah Mobile Security Master ervoor dat uw apparaat beter presteert door middel van de Phone Boost, CPU Cooler en het verwijderen van junkbestanden.

Cheetah Mobile Security Master beschermt daarnaast uw persoonlijke informatie door uw online activiteiten af te schermen en het lekken van bankgegevens, privéberichten en uw browsegeschiedenis tegen te gaan. De AppLock van Cheetah Mobile Security Master zorgt ervoor dat apps geen toegang krijgen tot gegevens die zij niet nodig hebben.

Cheetah Mobile Security Master Recensies

 • Optimalisatie apparaat
 • VPN
 • Bescherming privégegevens
 • Goede bescherming online activiteiten

QR Code G Data en Mobile Internet SecurityG Data en Mobile Internet Security

Met G Data en Mobile Security beschikt u over uitgebreide bescherming voor uw Android-apparaten. De malware-scanner herkent en verwijdert malware en zorgt ervoor dat internetcriminelen geen toegang kunnen krijgen tot uw telefoon of tablet. Daarnaast neemt de antivirussoftware de machtigingen die apps vragen onder de loep. Als deze machtigingen niet van toepassing zijn op de functie van de app, dan ontvangt u een waarschuwing. Belangrijke apps kunt u beveiligen met een wachtwoord, zodat alleen u hier toegang toe kunt krijgen.

Daarnaast beschikt G Data en Mobile Internet Security over de mogelijkheid om oproepen en berichten te blokkeren en heeft u de optie om een lijst met toegestane, belangrijke contacten in te voeren. Ook kunt u een kindvriendelijke browser installeren, waarin ongewenste websites zijn geblokkeerd zodat kinderen alleen toegang hebben tot veilige en verantwoorde adressen. Wanneer u uw smartphone of tablet verliest, kunt u deze eenvoudig lokaliseren.

G Data en Mobile Internet Security Recensies

 • Uitgebreide bescherming voor uw Android-apparaten
 • Controle machtigingen apps
 • Kindvriendelijke browser
 • Verloren apparaten terugvinden

QR Code Avast Mobile SecurityAvast Mobile Security

Avast Mobile Security zorgt ervoor dat uw gegevens veilig zijn. De verbinding die u maakt met het internet wordt gecontroleerd zodat er geen personen stiekem met u mee kunnen kijken terwijl u bijvoorbeeld bezig bent met uw bankzaken. Uw transacties, chats en foto’s worden automatisch beschermd, zodat deze nooit in handen kunnen vallen van personen voor wie ze niet bestemd zijn.

Daarnaast beschikt Avast Mobile Security over krachtige beschermingssoftware die malware en virussen herkent, tegenhoudt en verwijdert. Zodoende voorkomt u dat u bijvoorbeeld schadelijke apps installeert die er met belangrijke gegevens vandoor gaan. Verder kunt u met Avast Mobile Security apps vergrendelen met een wachtwoord zodat alleen u hier toegang toe heeft. Ook heeft u de mogelijkheid om oproepen te blokkeren.

Avast Mobile Security Recensies

 • Krachtige beschermingssoftware
 • Vergrendel apps
 • Veilige verbindingen
 • Oproepen blokkeren

QR Code Kaspersky Internet Security for AndroidKaspersky Internet Security for Android

De stevige antivirus van Kaspersky voor uw Android-apparaten biedt automatische bescherming tegen malware en waarschuwt u voor gevaarlijke links, zodat u nooit het slachtoffer wordt van phishing. Daarnaast biedt Kaspersky Internet Security for Android de mogelijkheid om uw communicatie geheim te houden. Oproepen, berichten en logboeken kunnen worden verborgen. Daarnaast is het mogelijk om gevoelige apps te vergrendelen met een extra wachtwoord.

Verder beschermt Kaspersky Internet Security for Android ook tegen frauduleuze links in sms-berichten, op social media of bijvoorbeeld in WhatsApp-berichten. Bij diefstal is het mogelijk om de locatie van uw telefoon of tablet te achterhalen, het apparaat te vergrendelen en op afstand informatie te wissen.

Kaspersky Internet Security for Android Recensies

 • Bescherming onveilige links in berichten
 • Anti-diefstal
 • Gegevens verbergen
 • Apps beveiligen met een wachtwoord

QR Code Avira Antivirus Pro SecurityAvira Antivirus Pro Security

Met Avira Antivirus Pro Security kunt u zorgeloos surfen op het internet en apps downloaden voor uw Android-apparaat. De software beschikt over een krachtige virusscanner die malware opspoort en verwijdert. Doordat de virusscanner is verbonden met de Avira-cloud is deze altijd op de hoogte van de laatste bedreigingen. Verder worden phishing-websites automatisch geblokkeerd, zodat u online kunt winkelen en internetbankieren, zonder dat u het risico loopt uw persoonlijke gegevens in te vullen op een frauduleuze website.

Daarnaast beschikt Avira Antivirus Pro Security over een Privacy Advisor die aangeeft wat voor informatie bepaalde apps verzamelen. Zodoende kunt u weloverwogen kiezen of u een bepaalde app wilt gebruiken of niet. Via de blacklist kunt u verder oproepen en berichten van bepaalde nummers blokkeren.

Avira Antivirus Pro Security Mobile Recensies

 • Zien wat voor data apps verzamelen
 • Nummers blokkeren
 • Verbonden met Avira-cloud
 • Goede Privacy Advisor

QR Code Bullguard Mobile SecurityBullguard Mobile Security

Bullguard levert met Mobile Security een betrouwbare allround antivirus voor uw Android-apparaten. De met de cloud verbonden virusscanner controleert apps zodra deze worden geïnstalleerd en geeft een waarschuwing bij verdachte kenmerken. Een andere scanfunctie spoort malware en ongewenste apps op uw telefoon of tablet op. Verder kunt u beveiligde back-ups maken van de gegevens op het apparaat en ook een anti-diefstalfunctie ontbreekt niet.

De meest in het oog springende functie is het ouderlijk toezicht. Hiermee kunt u het telefoongebruik van uw kind in de gaten houden. U kunt zien wat voor websites er bezocht worden, berichten en oproepen bekijken en zien wat voor apps er geïnstalleerd zijn. Ook is het mogelijk om de locatie te achterhalen. Alle functies van Bullguard Mobile Security zijn via een webportal op afstand te bedienen.

Bullguard Mobile Security Recensies

 • Waarschuwing onveilige apps
 • Ouderlijk toezicht
 • Versleutelde back-ups
 • Anti-diefstal
 • Tot 5 apparaten